23948sdkhjf

Skala Arkitekter vil vise nye veje for skolebyggeri

Det østjyske arkitektfirma har været en tur i New York for at hente inspiration til innovativ skoleudvikling. De interessante idéer skal nu ’oversættes’ til danske forhold.
Skala Arkitekter har de senere år gjort skolebyggeri til lidt af et speciale, og i sidste måned var tegnestuen medarrangør af en studietur til New York, der havde til formål at hente inspiration til nye læringsmiljøer i Danmark.

Udgangspunktet for turen, som havde deltagelse af skoleledere, kommunalfolk og politikere, var projektet ”iZone” – et projekt som for få midler har igangsat en proces, der er i fuld gang med at ændre skolestrukturen. På ingen plads og for ingen penge er det lykkedes at gøre op med et massivt frafald blandt unge i socialt belastede kvarterer og i stedet skabe lokale netværk, der tager udgangspunkt i den enkelte elev og deres differentierede behov.

Læs også: Skala Arkitekter henter inspiration i New York

Arkitekt Trine Vermund var med i New York som repræsentant for Skala Arkitekter, og hun er vendt hjem til Horsens med et stort udbytte:

- Vi har set nye tendenser og løsningsmodeller, som helt sikkert vil kunne udnyttes og tænkes ind i det danske system. Det har været enormt inspirerende, og vi er blevet bekræftet i, at der kan drages flere paralleller til de anbefalinger, som vi selv arbejder ud fra i vore egne projekter, fortæller hun.

Arkitekten i en ny rolle?
Hvad erfaringerne fra USA helt præcist skal bruges til hos Skala Arkitekter, ønsker Trine Vermund indtil videre ikke at gå i detaljer med. Hun afslører dog, at metoderne forudsætter en fundamental ændring af forholdet mellem lærer og elev. Eleven får langt større ansvar for egen læring, og som arkitekt handler det om at skabe rammer, som understøtter dette.

- Det er en model, der er meget mere lig det samfund, vi lever i. Skolen i dag har fortsat mange referencer til det industrisamfund, som vi for længst har lagt bag os. Jeg var for nylig til konference i København, hvor flere nye skolebyggerier blev præsenteret. Det er på mange måder fine projekter, men de er i høj grad skabt ud fra en gammeldags måde at tænke skolen på. Der er traditionelle klasselokaler, hvor børnene sidder på rad og række og modtager undervisning. Der er et fysiklokale, et musiklokale osv. Vi ønsker at gøre skolen til et fleksibelt rum for læring, hvor det ikke er bøgerne og læreren, som dikterer læring, forklarer Trine Vermund.

Hun åbner dermed op for, at nytænkning om fremtidens læringsformer og -miljø kan være med til at ændre perspektivet for arkitektens rolle i selve rådgivningssituationen, og Skala Arkitekter er selv involveret i projekter i bl.a. Vejle og Aarhus, hvor virksomheden rådgiver på andre områder end de rent arkitektfaglige.

- Vores tilgang fremover bliver på mange måder den samme som hidtil. Forskellen er, at vi nu har konkrete eksempler på nogen, der har taget skridtet fuldt ud. De direkte referencer gør, at vores anbefalinger kommer til at veje tungere. Vores ambition er at være med helt fra starten, når der skal tænkes nye tanker ude i kommunerne, og jeg håber, at vi i fremtiden kommer til at opleve skolebyggerier, der bliver markant anderledes end i dag, slutter Skala-arkitekten.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095