23948sdkhjf

Ny solcellestrategi fra branchen

Kun få dage efter regeringen har fremlagt sit forslag til en ny solcelleordning er brancheforeninger og NGO’er i fællesskab klar med deres egen solcellestrategi.
Fortsæt udbygningen af solcelleanlæg med uformindsket styrke, så energi fra solceller i 2020 udgør fem procent af landets samlede el-forbrug stigende til 12 procent i 2035. Sørg for at de forskellige typer solcelleanlæg behandles forskelligt -nøjagtigt som det sker på vindmølleområdet. Og sidst men ikke mindst, investeringer i solcelleanlæg skal være tjent hjem på under 10 år, og med en forrentning på mindst fem procent over 20 år.

Det er nogle af de centrale elementer i den solcellestrategi, som over 10 branche-, erhvervs-, miljø- og forbrugerorganisationer er enige om, og som de præsenterer i udspillet ”Fuld sol over Danmark”. Det kan samtidig ses som opskriften på, hvordan man fastholder den folkelige opbakning solceller har oplevet det seneste år, lyder det fra sammenslutningen bag den nye solcellestrategi.

De organisationer, der står bag ”Fuld sol over Danmark”, er Dansk Byggeri, Greenpeace, Dansk Solcelleforening, WWF Verdensnaturfonden, Håndværksrådet, Danmarks Naturfredningsforening, TEKNIQ – Installatørernes organisation, Det Økologiske Råd, DS Håndværk & Industri, Vedvarende Energi, VE Byg, Energitjenesten, Aktive Forbrugere og Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi.

Foreningernes strategipapir har været undervejs gennem flere måneder, og præsenteres blot få dage efter regeringen præsenterede sit udspil til en ny solcellepolitik.

Fasthold folkelig opbakning
I ”Fuld sol over Danmark” anbefaler organisationerne, at man fastholder den folkelige opbakning til solcelleteknologien ved bl.a. at gøre det muligt at hæve effektgrænsen for parcelhuse fra 6 til 11 kWp. Det vil gøre solceller mere attraktivt for husejere, der har el-bil og varmepumpe.

Organisationerne anbefaler desuden, at man fastholder nettomålerordningen på årsbasis for små solcelleanlæg, og lader solcelleejerne betale et fast beløb for at anvende el-nettet til lagring af den el, de ikke selv forbruger i dagtimerne. Når anlægspriserne falder indfases en nettomåler-afgift, som betales i takt med, at solcelleanlæggene bliver billigere.

Ved de mellemstore anlæg fra 11 til 200 kW, skal overskudsstrømmen, der leveres til el-nettet afregnes på timebasis med en fast garanteret mindstepris. Det vil typisk være anlæg der anvendes i store boligbyggerier eller offentlige institutioner som eks. plejehjem. Her kan principperne i regeringens fremlagte model anvendes, lyder det fra organisationerne.

For de helt store professionelle anlæg, der etableres med henblik på energiproduktion og salg af el til el-nettet skal der ifølge strategien, når tid er, indføres ordninger med langtidskontrakter med prisgaranti, som det ses på vindmølleområdet.

”Fuld sol over Danmark” er netop sendt ud til folketingets energiordførere og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard, som Dansk Solcelleforening har møde på mandag den 12. november.
Kommenter artiklen (5)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109