23948sdkhjf

Fyns funderingsfirma sikrede hushandel

Parcelhus i Ringsted havde voldsomme sætninger og var usælgelig, indtil det fynske firma Uretek stabiliserede det med en finsk substans.
Da en husejer i Vetterslev syd for Ringsted ville tage en formidlingsaftale forud for et hussalg, viste huset sig at have hvad ejendomsmægleren, Jens Larsen fra Home i Ringsted, betegner ”en ret kraftig sætning”.

Huset var bygget i slutningen af 1960’erne, og det viste sig, at der havde været et gammelt å-løb, som var blevet fyldt op, da der skulle bygges. Med tiden sank opfyldningen, og der opstod sætninger i husets fundament.

Bedskeden til husejeren var derfor klar: Dit hus er usælgeligt, med mindre der gøres et eller andet.

Stabilisering uden opgravning
I arbejdet med at finde en løsning, fandt Jens Larsen frem til det fynske firma Uretek, som har specialiseret sig netop i at løfte og stabilisere fundamenter med sætningsskader.

- Vi kalder det simpelthen Uretek-metoden. Uden at skulle grave op, kan vi stabilisere en bygning hurtigt og meget hensynsfuldt både overfor huset og omgivelserne, fortæller direktør Kent Steffensen hos Uretek i Nørre Aaby.

Ejendomsmægleren i Ringsted bad først Uretek om en cirkapris på, hvad det ville koste at løfte det sunkne fundament på plads og samtidig stabilisere det for eftertiden.

- Uretek laver først nogle analyser af jordbundsforholdene for at se, hvor langt, de skal ned for at finde fast grund. Derefter kunne firmaet give en pris på projektet. Nemlig at få pumpet Uretek GeoPlus ned. Jeg havde flere potentielle købere til huset, som ikke turde lave en aftale, før projektet var udført. Men problemet var, at sælgeren ikke havde pengene til at sætte det i gang, før huset i princippet var solgt, forklarer ejendomsmægler Jens Larsen.

16 meter stabiliseret
- Så kom der en kunde, der kunne lide huset og hørte om Uretek-løsningen. Han sagde ok, vi lavede en aftale, og Uretek løftede og stabiliserede 16 meter fundament til tre meter under terræn. Et år efter målte vi efter og kunne konstatere, at bygningens niveau var uændret, siger Jens Larsen.

Den substans, der klarer problemet, når huset har slået revner, er en finsk opfindelse, der altså er døbt Uretek GeoPlus. Den er et to-komponent materiale, som injiceres under det sunkne fundament gennem rør på 12 millimeter. Uretek Geo-Plus sendes ned til det bæredygtige jordlag, og her blander det sig med jorden og ekspanderer. Dermed sørger materialet for at løfte det sunkne fundament tilbage i korrekt niveau. Uretek-folkene styrer processen med stor præcision ved hjælp af lasere.

Trykket fra Uretek GeoPlus sørger for, at jordlagene rundt om materialet komprimeres. Og jorden under huset bliver til en hård og stabil masse, som holder og bærer bygningen. Selve Uretek-materialet GeoPlus vejer omkring en tiendedel af beton, men bliver til en fast masse med en varig trykfasthed på op til ikke mindre end 1000 tons pr. kvadratmeter.

Om Uretek
Uretek i Danmark blev grundlagt af Ivan Steffensen i 1998. To år senere kom sønnen Kent Steffensen med i virksomheden, som i dag ejes af far og søn i fællesskab. Uretek har i dag en halv snes faste medarbejdere. Hertil kommer mandskab, der sættes ind, afhængig af opgaven.

Uretek er baseret på fundering uden opgravning med den patenterede Uretek-metode. Den er udviklet af et finsk selskab og benyttes i cirka 60 lande kloden rundt. Et to-komponent materiale, Uretek GeoPlus, injiceres i jorden under et fundament og ned til bæredygtigt jordlag. Her blander materialet sig med jorden og ekspanderer. Dermed opstår en stabil masse med en øget bæreevne, som understøtter fundamentet under en bygning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094