Historien støbes i beton
350 studerende fra forskellige uddannelser tager i dag hul på en workshop i Aalborg, hvor de ugen ud skal designe og producere 36 betonemner.
De studerende, der kommer fra mange forskellige uddannelser og uddannelsesretninger, vil i de kommende dage lære mere om at samarbejde og om hinandens fag, og når workshoppen slutter fredag, vil 36 betonemner stå som et eksempel på, hvad der kan komme ud af projekter på tværs af faggrænser.
En forstad rig på historie
De 36 betonemner bliver placeret på fællesarealerne i fire boligafdelinger i Svenstrup og vil dagligt minde beboerne om, at forstaden Svenstrup er en by med masser af historie.
Temaet for workshoppen er nemlig ”Leg med historien”, og udviklingschef Sven Buch fra Himmerland Boligforening glæder sig til at se resultaterne.
- Der er masser af historie, som de studerende kan blive inspireret af, for Svenstrups historie strækker sig nemlig rigtig langt tilbage. I skriftlige kilder blev byen, dengang kaldet Suenstrup, første gang omtalt i år 1346, der er fem fredede oldtidsminder i byen, og byens omfattende historie kan også ses af nogle af vejnavnene i byen, Runddyssen, Langdyssen og Stendyssen, og derfor tager temaet for årets betonworkshop også udgangspunkt i byens lange historie, siger han og fortsætter.
- Det bliver spændende at se, hvad der kommer ud af de studerendes flid og kreativitet, og jeg er rigtig glad for, at betonemnerne ikke bare skal gemmes væk efter workshoppen, men udsmykke fællesarealerne omkring vores fire boligafdelinger i Svenstrup, nemlig Hellekisten, Danagården og de to afdelinger på Runddyssen til glæde for beboerne, siger Sven Buch.
Vigtigt med indsigt i andre faggrupper
Forventningens glæde deles af lektor Eigil V. Sørensen fra Aalborg Universitets Institut for Byggeri og Anlæg. Betonemnerne er det rent fysiske resultat af workshoppen, men Eigil V. Sørensen er overbevist om, at der også kommer meget mere ud af workshoppen:
- De studerende får også en vigtig indsigt i og forståelse for, hvordan andre faggrupper inden for byggeri tænker og arbejder. Det giver en forståelse for andre faggruppers kompetencer, og den forståelse kan hjælpe med til at skabe et bedre fundament for fremtidens byggearbejdspladser og inspirere til, hvad beton også kan bruges til, siger Eigil V. Sørensen, som ser frem til, at omkring 350 studerende fra bygningskonstruktøruddannelsen på UCN, struktør- og betonmageruddannelserne på AMU Nordjylland samt ingeniørstuderende fra Byggeri & Anlæg og Arkitektur & Medieteknologi på AAU bruger de fire dage sammen, som workshoppen varer.
De fleste studerende kommer fra tidlige semestre på uddannelserne, så tirsdag og onsdag får de studerende først en grundig introduktion til beton og betonens egenskaber, styrker og begrænsninger, inden de finder på idéer til deres betonfigur, som bliver lavet i grupper á 10 på tværs af uddannelserne.
Torsdag trækker de studerende for alvor i arbejdstøjet på AMU Nordjylland på Sofievej og laver støbeformen til deres betonemne, så støbeformen er klar torsdag eftermiddag, når betonen bliver leveret. Fredag er emnerne så klar til at blive præsenteret for dommerne.
- Når jeg går rundt i værkstederne blandt de studerende, plejer jeg virkelig at blive helt høj over at se og mærke den energi og entusiasme, som de studerende går til opgaven med, så jeg er sikker på, at der kommer nogle flotte betonemner ud af anstrengelserne, siger Eigil V. Sørensen.
Læs mere om Center for Betonuddannelse og se billeder fra sidste års betonworkshop på www.vikanbeton.dk