23948sdkhjf

Omstridte italienere er fyret fra danske sygehusprojekter tre gange

Den seneste fyreseddel er landet på Nyt OUH under stor mediebevågenhed. Men det italienske selskab har trukket et spor af fyringer efter sig

Ikke en. Eller to.

Men hele tre gange er den samme italienske entreprenør blevet kastet af danske sygehusprojekter.

Virksomheden hedder Macko S.R.L, og navnet ringer næppe nogen stor klokke herhjemme.

Fredag kom firmaet dog i vælten.

Her kunne adskillige medier fortælle, at Nyt Odense Universitetshospital havde smidt entreprenøren ud af byggepladsen. Det kommer i kølvandet på en omfattende skimmelskandale. Hele 400 lokaler og 200 toiletkabiner er ramt på hospitalet som følge af fejl på tagarbejde, som Macko har stået for, lyder det fra bygherren.

Men fyringen er altså ikke den første herhjemme.

Tværtimod har Macko forladt to øvrige sygehusbyggerier, kan Licitationen - Byggeriets Dagblad fortælle.

Beskyldninger om lønfusk

Selskabet var nemlig også hyret ind på byggeriet af Nyt Bispebjerg Hospitals akuthus, men stoppede pludseligt i maj sidste år - efter kun halvanden måned. Det viser et mødereferat, Licitationen er i besiddelse af.

Det bratte exit skete dengang uden fanfare eller nogen forklaring.

Men fagforeningen 3F fortæller nu, at det skete efter, at seks af Mackos rumænske medarbejdere havde råbt op om kritisable ansættelsesforhold. De havde berettet om manglende løn, manglende pensionsindbetaling, at de arbejdede overtid uden ekstratillæg, og at de ikke kunne få deres lønsedler udleveret.

- Vores opfattelse er, at der var så meget bøvl med dem i forhold til det ansættelsesmæssige med deres medarbejdere, at totalentreprenøren (italienske Rizzani de Eccher, red.) valgte at fyre dem, siger faglig sekretær hos 3F BJMF, Rasmus Kreutzmann.

Fra projektorganisationen på Nyt Bispebjerg Hospital bekræftes det, at Macko var underentreprenør til Rizzani de Eccher i perioden 11. april 2022 til 25. maj samme år.

Ifølge projektchef Berit Steenstrup Damm har Rizzani de Eccher oplyst, at Macko hverken formåede at udføre arbejdet ordentligt eller uden forsinkelse. Hovedårsagen til fyringen var dog "Macko SRL's manglende dokumentation for overholdelse af dansk arbejdslovgivning", lyder det videre.

3F har ifølge Rasmus Kreutzmann forsøgt at bygge en faglig sag op mod Macko, men har lagt den ned igen.

- Her har det været svært at få nogen til at stå frem, og når det er en sag, hvor firmaet ikke er på pladsen mere, og medarbejderne er rejst væk, gør det det ekstra svært, siger han.

Vraget, inden de kom i gang

Længere mod syd har italienske Macko også været inde i billedet på byggeriet af supersygehuset Sjællands Universitetshospital, Køge.

Her blev det dog til en endnu kortere fornøjelse.

- Det er rigtigt, at der oprindeligt var en aftale mellem firmaet og totalentreprenøren (Itinera/CMB, red.), men selskabet blev smidt af projektet, inden de startede, på grund af manglende evne til at løfte opgaven, oplyser projektdirektør på hospitalsprojektet, Helle Gaub.

Macko har adresse i et lille industrikvarter i byen Comignago, nordvest for Milano, og er ifølge sin hjemmeside specialiseret i forskellige vandtætningssystemer i både bygge- og infrastrukturprojekter. Selskabet er første gang registreret i Danmark i 2020.

Licitationen har forsøgt at kontakte den italienske virksomhed, men har ikke fået svar inden deadline.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141