MTH klar med fremtidens etagebolig
Projekt Fremtidens Etagebolig bruger højteknologiske løsninger og energibesparelser i alment boligbyggeri. MT Højgaard har netop afleveret det første byggeri af slagsen.
Andelsboligforeningen Beringsgaards nye afdeling i Vestergade har givet kvarteret et løft, og byggeriet er nu indstillet til præmiering af Horsens kommune
MT Højgaard har netop afleveret Fremtidens Etagebolig version 1 i Horsens, hvor 32 lejeboliger nu står klar til indflytning. Byggeriet er samtidig blevet indstillet til præmiering af kommunen.
Projektet er støttet af Social- og Integrationsministeriet, som ønsker at fokusere på en ændret adfærd blandt beboere i udlejningsboliger, så fælles aktiviteter bliver en del af hverdagen.
Interesse fra andre boligselskaber
Det er den arkitektfaglige konsulentvirksomhed Plan og Proces i Aarhus, der har udviklet projektet for Horsens kommune.
Direktør i Plan og Proces, Per Lüchtemeier, siger om Fremtidens Etagebolig, at projektet tager udgangspunkt i menneskers sociale behov, og dertil bruger man så højteknologi til at understøtte fællesskabet.
- Byggeriet i Horsens er den første case, som vi kommer til at følge og evaluere på, men interessen fra andre boligselskaber er allerede stor, siger Per Lüchtemeier.
Højteknologiske løsninger
Andelsboligforeningen Beringsgaard tog udfordringen fra Horsens kommune op og har opført byggeriet i Vestergade, hvor nybyggeriet er med til at give kvarteret et løft. Ifølge bygherren kan beboerne glæde sig til at flytte ind fra 1. oktober:
- Vi har fået et håndværksmæssigt godt og flot udført byggeri, siger forretningsfører Gunnar Sørensen fra Andelsboligforeningen Beringsgaard.
Ejendommen har store fællesarealer og et fælles indgangsparti, hvor folk kan mødes. Der er ikke vaskemaskine i lejlighederne men et fællesvaskeri med moderne, energibesparende maskiner og en ”grøn” tørretumbler med varmepumpe, som er med til at reducere det samlede forbrug af el og vand betydeligt. Elevatoren i huset bruger strøm, når den skal op, men genererer strøm, når den skal ned.
Lejerne får sammen med nøglen udleveret en Samsung tablet, hvor de kan aflæse forbruget af el, vand og varme. Med den indsigt kan de være med til at spare på energien. På ”huscomputeren” kan beboerne via porttelefonen se hvem, der ringer på døren, før de lukker folk ind. Bolig-foreningen kan desuden meget lettere komme i kontakt med beboerne via tabletten.
Trimmet byggeri
Byggeriet er opført med et teknikrum til en hovedserver og med datanetværk gennem hele ejendommen til intranet og fibernet med Tv, internet og telefoni. Alle rør og kabler er ført i tilgængelige skakter med henblik på fremtidssikring af installationerne.
Bygningerne er opført i Lavenergiklasse 1 i henhold til BR08 med høj isoleringsgrad og minime-ring af kuldebroer i bygningerne. Med solceller og masser af glas i den fælles indgangsbygning udnyttes også varmen og energien fra solen.
Projektet begyndte med nedrivningen af otte bygninger på grunden før det egentlige byggeri kunne komme i gang.
Afdelingschef Peter Rantil Smith fra MT Højgaard siger om byggeriet, at karréudfyldningen midt i byen - og uden plads til opbevaring af ret mange materialer - har været en udfordring, men at den er blevet løst med MT Højgaards Trim Byg, der er et redskab til en mere effektiv styring af byggeprocessen.
Fakta om Beringsgaard, Vestergade i Horsens:
Bygherre: Andelsboligforeningen Beringsgaard
Hovedentreprise: MT Højgaard A/S.
Udviklingskonsulenter: Plan og Process Aps.
Arkitekter: Arkitema A/S.
Entreprisesum: 36,8 mio. kr.
Bygherre: Andelsboligforeningen Beringsgaard
Hovedentreprise: MT Højgaard A/S.
Udviklingskonsulenter: Plan og Process Aps.
Arkitekter: Arkitema A/S.
Entreprisesum: 36,8 mio. kr.