23948sdkhjf

Dyre facadeskader: Vil nedlægge to skaderamte skoler

Problemer med facaderne på en række skolebygninger og haller i Lolland Kommune, som har ført til midlertidige lukninger i flere omgangen, får nu politikere til at anbefale nedlæggelse af to skoler.

Prisen for en samlet renovering løber op i 263 mio. kr., lød det i forbindelse med, at byrådet i Lolland Kommune tidligere på måneden så nærmere på analyser af de berørte skolebygninger i Horslunde og Holeby, STU-bygningerne i Hunseby og hallerne i Horslunde og Holeby.

Nu er Økonomi- og Erhvervsudvalget så kommet med klare anbefalinger efter et fællesmøde med Børne- og Skoleudvalget, ligesom der er godkendt procesplan for den videre politiske behandling i januar.

Udvalget anbefaler, at skolerne i Holeby og Horslunde nedlægges pr. 1. august 2024 på grund af bygningernes tilstand samt de forventede, fremtidige børnetal.

– Det har vi gjort, fordi det er vigtigt for os at være ærlige omkring, hvad der er realistisk og muligt i den nuværende situation, siger borgmester Holger Schou Rasmussen i en pressemeddelelse.

Facadeskader på skoler og haller på Lolland

  • I juni 2021 kom det frem, at en række bygninger i Holeby og Horslunde Landsbyordninger, Holebyhallen og Ravnsborghallen, samt STU i Hunseby er bygget efter en model, der med tiden kan give alvorlige facadeskader.
  • Facaderne består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en sandwich-konstruktion. De første undersøgelser viste, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner, og andre krummede udad på midten.
  • Bygningerne blev derfor lukket midlertidigt i sommeren 2021, sikret grundigt og taget i brug igen. Siden har Lolland Kommune i samarbejde med det rådgivende ingeniørfirma Lyngkilde ført løbende tilsyn med alle bygninger. Det løbende tilsyn var den direkte årsag til, at den to-etages bygning i Holeby Landsbyordning blev taget ud af brug i oktober 2022.
  • Rapporterne fra Lyngkilde peger på, at der ikke er en akut nedstyrtningsfare i bygningerne, men at facadernes levetid er udløbet. Der peges derfor på, at der hurtigst muligt bør tages stilling til bygningernes fremtid, det vil sige renovering, hvis de fortsat skal være i brug.
  • Økonomi- og Erhvervsudvalget blev præsenteret for analysen i oktober, men ønskede en second opinion. Niras har udarbejdet en ny vurdering, og konklusionen er den samme.
  • Samlet vil en fuld renovering koste 263 mio. kr., og det er vel at mærke uden modernisering, viser tal offentliggjort i december 2022.

Anbefalingerne lyder også, at dagtilbud i Horslunde og Holeby fortsætter som hidtil, at STU videreføres i Hunseby med nødrenovering af bygninger, at specialskolen flyttes fra Horslunde, og endelig, at der tages stilling til om en eller begge haller i Horslunde og Holeby renoveres og bevares.

I Hornslund vil reparation af nødvendige forhold koste 4,9 mio. kr. og en fuld renovering uden modernisering 56,4 mio. kr. For Holeby er tallene henholdsvis 6,3 mio. kr. og 108 mio. kr.

Reparation af nødvendige forhold på STU er sat til 2,5 mio. kr. og fuld renovering 49,9 mio. kr.

System brugt i 120 bygninger

De facadeskadede bygninger i Lolland Kommune er opført i begyndelsen af 1970’erne under konceptet Danske Typeskoler.

Facaderne, der er problemer med, består af faste moduler med en forplade og en bagplade i en slags sandwich-konstruktion. Ved de første undersøgelser stod det klart, at flere forplader havde revet sig løs, enkelte havde revner og andre krummede udad på midten. Det sidste kan være et tegn på overbelastning eller manglende sammenhæng til bagpladen.

Byggekonceptet er ifølge magasinet Ingeniøren anvendt på mindst 120 bygninger i hele landet så som plejehjem, kollegier og kontorbygninger.

Facadeskaderne er ikke eneste anledning til mulige skolelukninger. Politikerne var allerede begyndt at kigge på rammerne for fremtidens skole, understreger formand for Børne- og Skoleudvalget Thomas Østergaard:

– Bygningernes tilstand bliver den konkrete anledning, men det er kombinationen af bygningsudfordringer og vigende elevtal, der er afgørende for, hvor der skal være skole i fremtiden, siger Thomas Østergaard.

Efter fagudvalgenes behandling går sagerne videre til godkendelse i Økonomi- og Erhvervsudvalget og derefter i byrådet. Når byrådet har taget stilling 24. januar, kommer sagerne i høring.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098