23948sdkhjf

Udenrigsministeriet lokker virksomheder til diktaturs brutale projekt

Udenrigsministeriet opfordrer danske virksomheder til at byde ind på De Asiatiske Vinterlege 2029, der afholdes i Saudi-Arabiens byprojekt Neom, som kædes sammen med forfølgelse af lokale stammefolk

På trods af rapporter om mord, dødsstraffe og forfølgelse af et lokalt stammefolk har Udenrigsministeriet siden 2018 opfordret danske virksomheder til at byde ind på Saudi-Arabiens enorme fremtidsby Neom.

Det afslører det undersøgende medie Danwatch.

Senest i oktober har The Danish Trade Council Riyadh, under den danske ambassade i Saudi-Arabien, opfordret danske virksomheder til at byde ind med løsninger til De Asiatiske Vinterlege, der skal afholdes i Neom i 2029. Legene “kan tilbyde store forretningsmuligheder for danske virksomheder” skriver The Danish Trade Council Riyadh i et opslag på Linkedin.

Samme måned blev tre mænd fra Huwaitat-stammen dømt til døden, fordi de modsatte sig tvangsfordrivelser fra området, hvor Neom skal bygges. Danwatch har også dokumentation, der viser, hvordan en fjerde mand ved navn Abdul Rahim al-Huwaiti blev slået ihjel af saudiske sikkerhedsstyrker i 2020, da han ikke ville forlade sit hus.

Mindst 20.000 medlemmer af Huwaitat-stammen står over for udsættelse og fordrivelse på grund af Neom. Den saudiske menneskerettighedsorganisation ALQST anslår, at mindst 46 mennesker er blevet tilbageholdt eller fængslet, fordi de enten har nægtet at blive fordrevet eller har udvist solidaritet med Abdul Rahim al-Huwaiti.

- Der har været arrestationer, uhørt lange fængselsdomme og dødsstraf i forbindelse med byggeriet af NEOM, ikke mindst hvis du modsætter dig projektet, siger kommunikationschef hos ALQST, Lina Alathloul til Danwatch.

Den danske opfordring til at bidrage til det futuristiske prestigeprojekt og De Asiatiske Vinterlege kommer på et tidspunkt, hvor Udenrigsministeriet ellers har trukket en lignende opfordring til danske virksomheder tilbage i forbindelse med VM-slutrunden i Qatar, ikke mindst på grund af de “bekymrende arbejdsforhold” for migrantarbejdere. Forhold, som forskere og organisationer forklarer, er de samme - hvis ikke endnu værre - i Saudi-Arabien.

- Ligesom Qatar – som har været i søgelyset i de seneste uger – er Saudi-Arabien et land, hvor der foregår systematiske krænkelser af arbejdstagerrettigheder, skriver direktør for Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck, til Danwatch.

Ifølge professor i virksomhedsetik hos Roskilde Universitet, Jacob Dahl Rendtorff er der noget “hyklerisk” og “modsatrettet” over, at Udenrigsministeriet nu vil have danske virksomheder til at bidrage til Neom.

Danwatch har spurgt Udenrigsministeriet, hvorfor de anbefaler danske virksomheder at deltage i Neom og vinterlegene. Ministeriet svarer, at “projektets ambitioner om at være 100 procent grønt og bæredygtigt er relevant for danske grønne virksomheder, der ønsker information om nye markedsmuligheder”.

Neom er et prestigeprojekt for Saudi-Arabien og landets kronprins og de facto leder, Mohammed bin Salman. Fremtidsbyen skal brede sig over et område på størrelse med Belgien og vil koste i omegnen af 3,5 billioner danske kroner.

Ifølge lækkede dokumenter og Neoms eget reklamemateriale skal byen bestå af et flydende industrikompleks, luksuriøse beboelsesområder og så kronjuvelen The Line, en 170 km lang skyskraber, som skal huse op til 9 millioner mennesker, der skal leve et liv uden biler, veje eller CO2-udledninger.

Neom er en del af Saudi Arabiens “Vision 2030”, der skal gøre Saudi Arabien uafhængig af olie og øge landets geopolitiske magt. En af midlerne i den vision er store sportsbegivenheder som De Asiatiske Vinterlege.

Ifølge senioranalytiker fra Play the Game Stanis Elsborg spiller Neom en central rolle i den del af visionen:

- Man vil gerne fremme Neom som både et yndet turistmål og en sportshub, og her er vinterlegene et vigtigt skridt i den retning, siger Stanis Elsborg.

Ifølge Stanis Elsborg er vinterlegene også en del af tendensen, hvor autoritære regimer udnytter sport til at opnå status, magt og ikke mindst vaske deres image rent. Denne form for sportswashing har været på dagsordenen i forbindelse med VM i Qatar, der slutter i dag.

Ifølge eksperter og organisationer er mange af de problemer, der knyttede sig til VM-slutrunden nu relevante i Saudi-Arabien.

- Det er ingen hemmelighed, at der er mange udfordringer i Saudi-Arabien, når det gælder menneskerettigheder. Både når det drejer sig om arbejdstagerettigheder og rettigheder for kvinder, seksuelle minoriteter, menneskerettighedsforkæmpere og journalister, siger direktør for Institut for Menneskerettigheder, Louise Holck.

En anden parallel, som menneskerettighedsorganisationer drager, er, at det også er migrantarbejdere, som vil komme til at bygge faciliteterne til de asiatiske vinterlege. Ifølge organisation som Human Rights Watch har Saudi-Arabien de værste forhold for migrantarbejdere i regionen.

Set i lyset af de mange problemer bør Udenrigsministeriet være meget forsigtige med deres anbefalinger, siger professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet Jacob Dahl Rendtorff.

- Spørgsmålet er selvfølgelig om danske virksomheder så kan gå på kompromis med menneskerettigheder og høje virksomhedsetiske standarder? siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093