23948sdkhjf

Spaden i jorden til midtjysk milliardbyggeri

Tirsdag den 25. september tager Region Midtjylland første spadestik til det nye supersygehus i Gødstrup – et kæmpeprojekt med et samlet areal på knapt 130.000 m2.
Det nye supersygehus DNV-Gødstrup nord for Herning bliver et af Danmarks største nybyggerier indenfor sundhedssektoren, og projektet er i høj grad med til at standarden for fremtidens sygehusbyggeri.

DNV-Gødstrup er tegnet af konsortiet CuraVita, der ikke alene har fokuseret på at skabe sunde rammer for patienter og personale, men også på at minimere sygehusets driftsomkostninger.

Ved bl.a. at nytænke sygehusets fysiske rammer og optimere personalets arbejdsgange har CuraVita, der består af Arkitema Architects, NSW Arkitekter & Planlæggere (NO), Aart Architects, Grontmij, Moe & Brødsgaard, Arup (GB) og Hospitalitet (NO), banet vej for et højeffektivt sygehus – til gavn for patienter, personale og samfundsøkonomi.

Giver bedre behandling for færre penge
De samlede driftsomkostninger for et sygehus er så høje, at blot få års drift svarer til de totale byggeomkostninger. De 3,15 mia. kr., som det koster at bygge DNV-Gødstrups somatiske afdeling, ligger med andre ord ikke langt fra sygehusets samlede driftsomkostninger.

Det betyder, at blot få procents besparelser i den årlige drift ved hjælp af en effektiv logistik vil spare samfundet for millioner af kroner og samtidig sikre mere sammenhængende patientforløb.

Ved at koncentrere transportvejene har CuraVita derfor skabt et sygehus, hvor patienten er i centrum, og hvor nærheden mellem afdelinger og faglige specialer er med til at sikre en hurtig og præcis diagnose. For jo mindre tid læger og sygeplejersker bruger på transport fra en afdeling til en anden, desto mere tid har de til patienterne, hvilket forbedrer patientforløbet og patientoplevelsen. Nærheden mellem relaterede afdelinger forkorter samtidig transporten, når en patient skal flyttes fra en afdeling til en anden.

Forkorter indlæggelsestiden
Udover at optimere sygehusets flow har CuraVita lagt vægt på at styrke kontakten til det vestjyske hedelandskab. Forskning viser nemlig, at en tæt kontakt til naturen fremmer patienters helbredelse, forkorter indlæggelsestiden og dermed reducerer sygehusets samlede omkostninger pr. patient. Inspireret af landskabet leder sygehusets sanselige arkitektur og nuancerede brug af materialer således tankerne væk fra det traditionelt kliniske sygehus og i retning af en mere rekreativ atmosfære.

Som en naturlig forlængelse af landskabets horisontale linjer bliver sygehuset forankret i en udstrakt base, som indeholder ambulatorier, billeddiagnostik, operationsafsnit og kontorer, mens sengeafdelingerne er placeret ovenpå basen som lette horisontale skiver, hvorfra patienterne har smuk udsigt over landskabets åbne vidder.

Fakta
Det første spadestik til DNV-Gødstrup finder sted tirsdag den 25. september kl. 10-12 på Næstholtvej 11, 7400 Herning.

Det første spadestik er en milepæl i realiseringen af det største byggeprojekt i Midt- og Vestjyllands historie og et af de største nybyggerier indenfor den danske sundhedssektor nogensinde.

Det samlede areal for DNV-Gødstrup er ca. 129.700 m2 og fordeler sig på ca. 115.000 m2 til den somatiske del (kvalitetsfondsprojektet) og ca. 14.700 m2 til den psykiatriske del.

Den somatiske del på ca. 115.000 m2 er prissat til 3,15 mia. kr. og opføres i to etaper, hvor ca. 90.000 m2 opføres i etape 1.

Etape 1 af DNV-Gødstrup forventes at blive taget i brug i 2017.

CuraVita-samarbejdet blev startet i 2007 og består i dette projekt af Arkitema Architects K/S, NSW Arkitekter & Planlæggere A/S, AART architects A/S, Grontmij, Moe & Brødsgaard og Hospitalitet.

Konsortiet arbejder tværfagligt med hospitalsdesign og forener arkitekt- og ingeniørkompetencer med antropologi, logistik og hospitalsplanlægning. CuraVita har i dette projekt Arup som underrådgiver.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094