Tre videre med bud på byggeri fra fire til én planet
–
De unge arkitekters bud på fremtidens byggeri - Next Generation Architecture - er ved at være i mål i et projekt under initiativet "Boligbyggeri fra 4 til 1 planet", der sigter mod at sænke klimaaftrykket på nybyggede boliger med tre fjerdedele.
Tre vindere er nu udvalgt til at komme med hver deres skarpe bud på, hvordan vi tackler den monumentale udfordring: At reducere bygningernes klimaaftryk til et niveau, hvor vi ikke bruger flere ressourcer end jorkloden kan bære.
– Vi er blevet præsenteret for en smittende kreativitet, der har kendetegnet stort set alle de indkomne forslag med hver deres unikke tilgang Mikkel A. Thomassen, i Smith Innovation, der har været tovholder på Next Generation Architecture
Det skriver Realdania i en pressemeddelelse.
Det er Smith Innovation, som af Villum Fonden og netop Realdania har fået til opgave at manøvrere sig gennem en proces, der nu udkrystaliserer de endelige bud på fremtidens arkitektur med det enkle kriterium, at klimaaftrykket skal reduceres med 75 pct.
– En vanvittig spændende proces, siger Mikkel A. Thomassen, der er partner i Smith Innovation, der har været tovholder på Next Generation Architecture, i pressemeddelelsen.
– Vi er blevet præsenteret for en smittende kreativitet, der har kendetegnet stort set alle de indkomne forslag med hver deres unikke tilgang, fortsætter han.
Next Generation Architecture er et af tre såkaldte calls. De andre calls har henvendt sig til innovative entreprenører og til bygherrer.
De tre vindere af arkitektdelen Next Generation Architecture
ReVærk, som med projektet Natur Rækkerne skaber æstetiske og funktionelt overbevisende boliger af ”overskudsmaterialer” med et lavt klimaaftryk og med forståelse for nutidens krav og fremtidens produktionsvilkår.
Tegnestuen Lokal og Aaen Engineering med Quarter Pie Pavilion, som er et manifest for, hvordan den planetært rimelige bolig ser ud med såvel fokus på konstruktionen som krav til fremtidens boformer, herunder det personlige forbrug af kvadratmetre.
Rønnow Arkitekter, Leth & Gori samt Cinark med et boligprojekt i tækkede teglblokke, der altså kombinerer teglen med biobaserede materialer til et rationelt byggesystem med mulighed for at indfri krav til isolering, styrke og brand.
Finalen under international event
De tre vinderforslag går nu videre ind i en ny fase. Det videre forløb handler i høj grad om at arbejde med detaljering og konkretisering.
- Vi skal have dem gjort klar til den store finale, som er pavilioner på Sørens Kierkegaards Plads næste år. Her bliver København et udstillingsvindue for arkitekter med flere internationale arkitekturbegivenheder på programmet, som UIA 2023 og World Capital of Architecture. Og Boligbyggeri fra 4 til 1 planets pavilioner skal her vises frem til inspiration for gæster fra hele verden, siger Mikkel A. Thomassen og fortsætter:
- Der er rigtig mange spørgsmål, som skal besvares, ligesom nogen i denne fase kan få behov for at sondere mulige samarbejder med producenter, der kan være med til at produktionsmodne ideerne, så de kan nå ud til et større marked .