23948sdkhjf

Fremtidens hospital indrettes med smartphones

Bispebjerg Hospital tager QR-koder i brug for at spore hospitalssengenes bevægelser. Målet er at indsamle data, som kan bruges til at optimere fremtidens hospital.
De små firkantede QR-koder, som de fleste kender fra reklamer og markedsføring, bliver nu taget i brug på en helt ny måde på Bispebjerg Hospital.

I forbindelse med planlægningen af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er et testprojekt blevet søsat med formålet at spore hospitalssengenes bevægelser rundt på hospitalsområdet.

Informationerne om sengene bliver samlet sammen og skal bruges til at kortlægge sengenes flow og til at optimere logistikken i det nye hospital.

- Vi ser et meget stort potentiale i at bruge en enkel og billig løsning som QR-koder og smartphones til at følge og understøtte hospitalets arbejdsprocesser. QR-koder har været brugt af automobilindustrien i mange år, men nu går Bispebjerg Hospital i gang med at bruge teknologien på en helt ny måde, siger proceschef Berit Steenstrup Damm fra Bispebjerg Projektet.

Banebrydende brug af teknologien
Systemet, der skal holde styr på sengene, leveres af firmaet WePioneer, som udvikler innovativ software til offentlige og private virksomheder. Direktør Arne Winther mener, at løsningen åbner op for en masse muligheder, man ikke har haft før:

- Indtil nu har løsninger baseret på stregkoder været forbeholdt de få og har været brugt i lukkede industrielle systemer med særlige scannere. Nu putter vi en stregkodelæser i hånden på alle hospitalets medarbejdere i form af en smartphone. Det er banebrydende at sætte eksisterende standardteknologier sammen på en ny måde med udgangspunkt i hospitalets behov. Og løsningen har i princippet et uendeligt udnyttelsespotentiale.

Berit Steenstrup Damm ser også store muligheder i systemet:

- Første skridt er at bruge det til kortlægning af sengeflowet, men vi vil fremover kunne bruge teknologien alle de steder, hvor vi har brug for at vise eller gemme informationer om netop den ting, brugerne står foran. Det kan være lige fra at hente manualen til et stykke medicoudstyr, til at brandslukkeren på væggen er blevet kontrolleret.

Fakta
• På Bispebjerg Hospital sættes der nu gang i et testprojekt, hvor sengene udstyres med QR-koder. Portørerne scanner koderne og indtaster informationer om sengenes flow på hospitalet.

• Målsætningen er at samle data om sengenes bevægelser på hospitalet, så man kan kortlægge sengelogistikken og se på potentialer for forbedringer og besparelser.

• QR-koder er de små firkantede 2D stregkoder, der kan scannes med en smartphone. De er udviklet til sporing i industrisammenhæng, men kendes også fra reklamer og markedsføring.

• Projektet er en del af planlægningen af Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

• Byggeriet omfatter 121.000 kvadratmeter nybyggeri og 96.000 kvadratmeter renovering og forventes at vare fra 2014 til 2025.

• Hospitalsdelen har et budget på 2,95 mia. kr., som finansieres af Kvalitetsfonden, og psykiatridelen er budgetteret til 1,03 mia. kr., som finansieres af Region Hovedstaden.

• Læs mere om byggeprojektet på www.nythospitalbispebjerg.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078