23948sdkhjf

Udbud skal gå om på stor oprensning af giftdepot

Udgiften ville have sprængt rammerne med mindst 60 pct. Tre var prækvalificerede, men de har nu fået at vide, at udbuddet må gå om

Udbudsprocessen var godt i gang, og tre har været prækvalificeret siden februar. Men nu har Region Midtjylland trukket i håndbremsen for den milliondyre oprensning af giftdepotet ved Høfde 42 syd for Thyborøn.

Budgettet i oprensningsopgaven ville skride markant, og derfor skal udbuddet gå helt om, fremgår det af en pressemeddelelse.

Regionen har 375 mio. kr. at gøre godt med til opgaven. De penge kommer blandt andet fra en pulje til oprensning af generationsforureninger og fra Aarhus Universitets Forskningsfond. Men efter løbende forhandlinger med de tre bejlere til opgaven, Arkil A/S, Fortum Waste Solutions A/S og Krüger, stod det klart, at prisen ville nå mindst 600 mio. kr.

Regionen peger på den skyhøje inflation og de stigende priser på råvarer og energi som årsag.

- Da vi sendte oprensningen i udbud i december 2021, var der ro i Europa og på energimarkederne. Den usikkerhed, vi ser overalt, rammer nu også den oprensning, vi havde glædet os til at komme i gang med, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland og formand for Danske Regioner Anders Kühnau (S) i pressemeddelelsen.

De var i spil til opgaven

De tre virksomheder inkl. støttende firmaer, som nu ikke længere er prækvalificerede er:

Arkil A/S

- Haemers Technologies
- WSP Danmark

Fortum Waste Solutions A/S

- DGE Miljø- og Ingeniørfirma
- Enbicon
- Fortum Waste Solutions
- Per Aarsleff
- VG Entreprenør

Krüger

- Rambøll Danmark
- TerraTherm

Appel til Christiansborg

Hvis udbuddet ikke var blevet annulleret, ville oprensningen formentlig været gået i gang i efteråret 2023. Men nu er tidshorisonten uvis. Det økonomiske benspænd kan forsinke processen 1-1½ år afhængig af, om der kan findes flere penge til opgaven.

Fra både regionsrådsformanden og formand for Region Midtjyllands Udvalg for Regional Udvikling Bent Graversen (V) rettes der en appel mod politikerne på Christiansborg.

- Vi har ikke økonomi til at påtage os risikoen. Nu må vi gå i dialog med Folketinget om, hvordan vi løser den økonomiske udfordring, så vi på trods af den ustabile situation kan komme i mål med oprensningen af Høfde 42 og de andre generationsforureninger, siger Bent Graversen (V) i pressemeddelelsen.

Forureningen på Høfde 42 stammer fra Cheminovas og siden statens deponering i 1950’erne og 1960’erne. Her blev i alt op mod 100 ton giftigt affald dumpet i sandet. Det består blandt andet af 7 tons kviksølv, mens størstedelen udgøres af stoffet parathion, som har været brugt til insektbekæmpelse. I 2006 blev giftdepotet indkapslet med en 600 meter lang og 14 meter dyb jernspunsvæg.

Den aktuelle oprensning skulle fjerne forureningen inden for spunsvæggen og over et siltlag. Laget har fungeret som en barriere for giftstofferne, fordi vand og forurening har svært ved at gennemtrænge det lerholdige jordlag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157