23948sdkhjf

Gammelt Utzon-projekt vækkes til live

Jørn Utzon slog de første streger til et nyt besøgscenter for Hammershus i 1970’erne. En arkitektkonkurrence skal nu afgøre, om projektet helt eller delvist skal gennemføres.
Naturstyrelsen har besluttet sig for at undersøge mulighederne for at realisere et nyt besøgscenter baseret på idéerne i et hidtil glemt projekt af Jørn Utzon.

Den verdensberømte danske arkitekt slog nemlig allerede i 1970’erne de første streger til et nyt besøgscenter for Hammershus på Bornholm, og i Styrelsen vurderer man, at et nyt besøgscenter derfor kan blive en seværdighed i sig selv.

- Projektet rummer så store arkitektoniske kvaliteter, at det utvivlsomt vil udgøre en arkitektonisk attraktion i sig selv. Men foreløbig vil vi bede arkitekter om at se nærmere på mulighederne i en konkurrence, der har afsæt i Utzons projekt og de arkitektoniske og landskabelige kvaliteter, det rummer, siger direktør Niels Christensen, Naturstyrelsen.

Gave fra Mc-Kinney Møller-fonden
Besøgscentret er en gave fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. I alt har Naturstyrelsen modtaget 92,5 millioner kroner til at bevare det historiske bygningsværk og udbygge formidlingen af det.

Det ny besøgscenter er tænkt placeret på en skråning – i en slugt ved den nuværende bus-parkering, så det ikke rager op og tager opmærksomhed fra det historiske bygningsværk, men til gengæld giver fri udsigt til Hammershus i frøperspektiv.

Det var også sådan, at Jørn Utzon forestillede sig det. Hans tegninger viser et center som en række bygninger, der ”hænger” på skråningen forbundet med en gangbro fra parkeringspladsen forbi bygningerne og over til ruinen.

Fredet ruin røres ikke
Konkurrencen skal udvikle, tilpasse og detaljere et projekt, der svarer til nutidens funktionelle krav til et besøgscenter. Ruinen og området omkring er omfattet af fredning efter naturbeskyttelsesloven, men det foreslåede besøgscenter ligger uden for denne fredning.

Den ny placering skal samtidig gøre det muligt at fjerne det nuværende besøgscenter, der forstyrrer oplevelsen af Hammershus på sin klippeknude.

Læs mere om projektet på Naturstyrelsens hjemmeside
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079