To kæmper om ny bydel - kollegie nedlægger mere end 600 pladser
Danmarks næststørste kollegium, Skjoldhøjkollegiet, gør klar til at nedlægge 75 pct. af sine i alt 900 værelser i Brabrand i det vestlige Aarhus for at reducere en markant gæld og lejetab grundet problemer med at udleje værelserne.
I stedet skal Skjoldhøjkollegiets store område omdannes til en blandet bydel, navngivet Skjoldhøj 2.0. Til formålet har kollegiet haft et udbud for fremtidig anvendelse af den cirka 145.000 kvm matrikel henvendt til private investorer, som kunne melde deres interesse i et partnerskab om udviklingen.
Seks udviklere bød sig til, og kollegiets bestyrelsen er gået videre med to, der nu arbejder med bud på den fremtidige brug af arealerne, fortæller Per Juulsen, direktør for Kollegiekontoret i Aarhus, der administrerer Skjoldhøjkollegiet, til JP Aarhus.
Danmarks næststørste kollegium har egen Brugs
Skjoldhøjkollegiet i Brabrand i det vestlige Aarhus er Danmarks næststørste kollegium med plads til 1.006 beboere på 900 værelser og 50 lejligheder.
Kollegiet er opført i perioden 1970-73 og projekteret af arkitekterne Knud Blach Petersen og Knud Friis. Landskabsarkitekt Sven Hansen har designet de grønne områder og kunstneren Kasper Heiberg har stået for den oprindelige kunstneriske udsmykning, med flere store skulpturer udført specielt til kollegiet.
Udover beboelse rummer kollegiet en Brugs, en bar for kollegiets beboere, en sauna, en børnehave og en vuggestue - dog ikke er forbeholdt kollegiets beboere, et musikrum samt en hel del andre aktivitetsrum og aktivitetsforeninger.
– Vi ved endnu ikke, hvad der skal ombygges, og hvad der skal tilbygges, for det er en meget lang proces, siger Per Juulsen til JP Aarhus.
Hvor mange af kollegiebygningerne, der skal rives ned, er ikke fastlagt. For nu består opgaven ifølge kollegie-direktøren i at få de nye bygninger til at gå op i en højere enhed med de eksisterende bygninger og landskabet.
Det står dog klart, at byggeriet først går i gang om flere år.
Kollegiets bestyrelse skal i november vælge, hvilke af de to udviklere der vinder opgaven. Herefter ventes processen med at få kommunal godkendelse af frasalg af bygninger og ny lokalplan.