Manglende eftersyn koster 375 millioner
Samfundet er gået glip af energibesparelser for et trecifret millionbeløb, fordi det lovpligtige eftersyn af store ventilations- og klimaanlæg ikke efterleves i praksis.
Og det koster samfundet dyrt. Beregninger fra Energistyrelsen viser, at de 45.000 anlæg i 2008-priser brugte energi for 1,5 mia. kr., og at der vil være en besparelse på mindst 25 procent ved at justere anlæggene i forlængelse af energitjekket. Dermed betyder den manglende efterlevelse af lovkravet, at samfundet foreløbigt er gået glip af energibesparelser for mindst 375 mio. kr.
- Der er altså tale om en ordning, hvor der er et ganske betydeligt potentiale for energibesparelser, som det også er relativt let at udnytte. Ordningen er en del af EU’s bygningsdirektiv og indgår i den danske lovgivning om at fremme energibesparelser i bygninger. Derfor er det også vigtigt, at der bliver reageret på, at det tilsyneladende er meget få anlæg, der er blevet gennemgået, siger Christian Jarby, der er chef for teknisk afdeling i Tekniq, Installatørernes Organisation.
”Bygningsejere er ligeglade”
Serviceleder og maskinmester i Glenco, Frank Jensen, oplever, at der bliver taget for let på ordningen i praksis. På trods af at Glenco var den første virksomhed til at blive akkrediteret til ordningen i 2008, har det ikke givet ret mange opgaver foreløbigt.
- Der sker ingenting. Kommuner og andre offentlige bygningsejere er ligeglade. Der bliver heller ikke informeret eller delt bøder ud for at statuere eksempler, siger Frank Jensen til fagbladet Dansk VVS.
Christian Jarby mener, at tiden er inde til, at Energistyrelsen kommer mere på banen for at sikre, at ordningen og lovgivningen også fører til resultater i praksis.
- Vi har en forpligtigelse som branche til sammen med Energistyrelsen at fremme energibesparelserne og finde løsninger. Derfor tager vi gerne en snak om. hvordan vi kan få gjort ordningen mere effektiv, siger Christian Jarby.