Energiø-udbud skubbes et år
Energistyrelsen rykker igangsættelsen af udbuddet af Energiø Nordsø op til 12 måneder.
Det sker efter en dialog med markedet og de private aktører, der ønsker at tage del i arbejdet med Energiø Nordsø.
Årsagen er at Danmark skal sikres den rigtige løsning for energiøen i Nordsøen.
- Vi er sikre på, at vi investerer klogt, når vi efter dialogen med markedet nu vælger at bruge op til 12 måneder ekstra på at skabe det solide fundament, der skal sikre, at energiøen i Nordsøen bliver det grønne flagskib, der kan tegne fremtidens udbygning med dansk havvind og bidrage til den grønne omstilling i Europa og globalt. Det tager tid at komme klogt fra start, men det lønner sig på sigt, siger Mogens Hagelskær, vicedirektør med ansvar for energiøerne i Danmark.
Gode forslag til energiøkoncept
I markedsdialogerne har over 20 private aktører og konsortier budt ind med innovative løsninger til, hvordan man bedst udformer energiøen i Nordsøen samt hvilken forretningsmodel, der bedst ruster konceptet til fremtiden.
Energistyrelsen og statens rådgivere har derfor vurderet, at der skal afsættes mere tid til at analysere markedets input yderligere og forberede udbuddet.
Det videre arbejde med øens forretningsmodel og tekniske koncept vil nu - på baggrund af faglige anbefalinger fra markedet og statens rådgivere og inden for rammerne af de politiske aftaler - fokusere på et fleksibelt ø-koncept, som giver mulighed for at kombinere en inddæmmet ø med el-transmission og energikonvertering på platforme ved øen, men dog uden at begrænse mulighederne for innovative aktiviteter (eksempelvis PtX) og manøvrerum på øen inden for de til enhver tid gældende regulatoriske og sikkerhedsmæssige rammer.
- Med en fleksibel inddæmmet ø sikrer vi et teknisk ø-design, hvor placering af el-transmissionsudstyret ikke er forbundet med unødige risici. Energiøen vil blive bygget med både kendt teknologi, der gør, at den kan realiseres hurtigt, og innovative og fleksible løsninger, som kan vise vejen for resten af verden, siger Mogens Hagelskær.
Funktionsudbud og OPP
Energiøen vil blive udbudt som et funktionsudbud, der blandt andet stiller krav til energiøens tekniske funktionalitet som transmissionsled, således øen opfylder formålet om at kunne facilitere anvendelse og transmission af i alt 10 GW havvind frem mod 2040 som sigtepunkt.
Forretningsmodellen for det offentligt private samarbejde vil centrere sig om at udleje arealer til Energinets aktiviteter. Modellen sikrer en åben og fri konkurrence om senere havvind og relaterede innovationsmuligheder.
Optimerede tidsplaner
Udbuddet er et delelement i den samlede tidsplan. Gennem dialog med de private markedsaktører, statens rådgivere og Energinet, som blandt andet ejer og udvikler elnettet i Danmark, har Energistyrelsen bedt om og indhentet adskillige forslag til, hvordan man kan optimere de senere forløb, så den samlede plan kan fastholdes.
- Vi forventer, at den tid, vi bruger på at finde gode løsninger her i starten af projektet, muliggør smartere og hurtigere løsninger på den lange bane. Vi sigter fortsat efter, at energiøen leverer grøn energi i 2033, men det afhænger selvsagt af mange forhold – ikke mindst kontrakterne med de leverandører, der skal bygge øen, siger Mogens Hagelskær.
Energistyrelsen afsøger dertil løbende muligheder for tidsoptimeringer af den samlede tidsplan i henhold til de politiske aftaler.
Øget konkurrence på pris og kvalitet
Energistyrelsen vil fortsat indgå i åbne dialoger med markedet parallelt med udbudsprocessen. Der er eksempelvis planlagt flere markedsdialoger med danske og internationale markedsaktører både i år og i 2023.
Den fortsatte dialog med markedet skal desuden bidrage til at styrke konkurrencen om Energiø Nordsøen.