Tidsplanerne skrider yderligere under sygehusbyggerier
Tidsplanen på de 16 kvalitetsfondsstøttede sygehusbyggerier fortsætter med at skride. Samlet er sygehusene nu 37 år forsinket eller mere end to år i gennemsnit.
Det viser den seneste statusrapport per 1. kvartal 2022 fra Sundhedsministeriet til Folketingets Sundhedsudvalg, skriver Licitationen – Byggeriets Dagblad.
Ni af sygehusprojekterne er fuldt taget i brug og fire delvist. Men alene tre har haft succes med at overholde tidsplanen: Akutmodtagelsen i Slagelse, Det Nye Universitetshospital i Aarhus og Aabenraa Sygehus
Især har der været udfordringer med tidsplanen på Nyt Hospital Nordsjælland og Universitetshospital Køge. Projekterne her er ifølge statusorienteringen begge fem år forsinket og står nu til at blive taget fuldt i brug i henholdsvis 2025 og 2026.
Videre fremgår det, at tre projekter er under skærpet tilsyn. Det gælder Nyt Hospital Herlev, Nyt Hospital Nordsjælland og Nyt Aalborg Universitetshospital, mens Nyt Hospital Hvidovre og Nyt Odense Universitetshospital er under tættere opfølgning.
Projektdirektør på Universitetssygehus Køge, Helle Gaub, påpeger, at 2021 markerer året, hvor byggeriet oprindeligt skulle have været færdigt og ikke fuldt ibrugtaget. Tidsplanen er nu, at byggeriet står færdigt i 2025, mens fuld ibrugtagning er i 2026.
- Man er startet med at måle på, hvornår byggeriet ville stå færdigt, og nu måler man på, hvornår det vil være fuld ibrugtaget, siger hun til Licitationen – Byggeriets Dagblad.
Selve forsinkelsen begrunder hun med et totalrådgiverteam, som ikke kunne komme på plads med et projektforslag inden budgettet, efterfølgende forhandlinger ud af kontrakten og udarbejdede af en ny udbudsstrategi, hvor byggeriet blev opdelt i syv totalentrepriser.
Dertil kommer ikke mindst corona, som især har påvirket den største af totalentrepriserne: senge- og behandlingsafsnittet. Corona har ifølge projektdirektøren lagt et ekstra år på tidsplanen.
Hos Region Hovedstaden, hvor Nyt Hospital Nordsjælland hører under, er tidsplanerne på de kvalitetsfondsstøttede sygehusprojekter i gennemsnit tre år forsinket.
Det ærgrer Mogens Kornbo, der er direktør i Region Hovedstadens Center for Ejendomme.
- Jeg ønsker ikke at pege fingre af nogen specielt. Alle byggeriets parter har en aktie i det her, siger han og fortæller, at regionen som bygherre nogle gange har været hjulpet dårligt på vej af rådgivere, og at nogle entreprenører har haft svært ved at leve op til deres tidsplaner, siger Mogens Kornbo til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Men du indrømmer, at regionen som bygherre har et ansvar?
- Jeg ikke bare indrømmer men konstaterer, lyder det.
Danske Regioner har ikke ønsket at kommentere på forsinkelserne, og det har ikke været muligt med en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Jane Heitmann (V), formand for Folketingets Sundhedsudvalg, er ikke vendt tilbage på Licitationens henvendelser.
Læs hele artiklen: Tidsplanerne skrider under sygehusbyggerier: Nu er de samlet 37 år forsinket på Licitationen - Byggeriets Dagblad.