23948sdkhjf

Staten sælger nåletræ til oligark-koncern

Mens danske trævirksomheder i stor stil har afbrudt samarbejdet med russiske og russisk-ejede virksomheder, fortsætter Naturstyrelsen sin handel med et selskab, der har russiske oligarker i ejerkredsen.

Det afslører en aktindsigt, DR Nyheder har fået.

Naturstyrelsen leverer træ fra de danske skove til selskabet Ilim Timber, og har med den nuværende kontrakt for første halvår af 2022 forpligtet sig på at sælge godt 12.000 kubikmeter træ til virksomheden, der har oligarkerne Boris og Mikhail Zingarevich og Zakhar Smushkin i ejerkredsen.

Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten, kalder over for DR aftalen for ”himmelråbende” og mener, den bør stoppes med det samme. Det sammen mener Venstres miljøordfører Jacob Jensen.

Hos Naturstyrelsen peger man imidlertid på, at handlen ikke er i strid med de gældende sanktioner.

– Naturstyrelsen har som følge af sanktionerne løbende kontrolleret, om der skulle være sanktioner mod Ilim Nordic Timber eller ejerkredsen bag firmaet. Hverken firmaet eller personerne i ejerkredsen fremgår af sanktionslisterne, hvorfor styrelsen forsat lever op til den indgående kontrakt, svarer Naturstyrelsen i en mail til DR Nyheder.

Ifølge miljøminister Lea Wermelin kan staten og Naturstyrelsen ikke gå videre end de allerede aftalte sanktioner, og hun peger på, at man således ikke bare kan rive kontrakten med Ilim Timber over. Det er imidlertid ikke en forklaring, venstres Jacob Jensen køber, hvorfor partiet nu har indkaldt miljøministeren til samråd om sagen.

EU vedtog torsdag den femte sanktionspakke mod Rusland, som ventes endelig godkendt i dag. Den indeholder blandt andet et stop for import af russisk træ.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078