Arkitema bag 6.600 m² rygmarvscenter i Viborg
Region Midtjylland har bevilget 100 mio. kr. til en total modernisering af Vestdansk Center for Rygmarvsskade. Arkitema og Moe & Brødsgaard har udarbejdet projektforslaget.
2
Billeder
Visualisering af den nye indgang til Vestdansk Center for Rygmarvsskade (Arkitema Architects/Moe & Brødsgaard).
Baggrunden er, at Regionshospitalet Viborg er udpeget som fremtidigt behandlingssted for patienter med rygmarvsdskade fra hele Jylland og Fyn. Med bevillingen på 100 mio. kr. vil et nyt center stå klar for patienterne i foråret 2014.
Hospitalet forøger sengekapaciteten fra 26 sengestuer til 35 enestuer med eget bad og toilet. Der kommer et nyt varmtvandsbassin og moderniserede træningsfaciliteter, og patienterne får en café med udsigt over Søndersø. Pårørende får desuden mulighed for at overnatte på centret.
Også medarbejdernes faciliteter moderniseres, og der etableres rammer for en højt specialiseret forskningsenhed.
- Vi glæder os til at give patienter med rygmarvsskade et fornyet og totalt moderniseret center. Det er et klart ønske fra Hospitalsenhed Midt og Region Midtjylland, at når det nye center står færdigt, har vi skabt nye og tidssvarende rammer for genoptræningen af patienter med rygmarvsskade, siger hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen.
En spændende proces at inddrage brugerne
Arkitema er fungerende bygherrerådgiver for Regionshospitalet i Viborg og har i denne forbindelse udført forslaget til en modernisering og nybygning. Sammen med totalrådgiver Moe & Brødsgaard har tegnestuen udarbejdet det prospekt, som har dannet baggrund for Regionsrådets bevilling.
- Det har været en spændende proces at arbejde sammen med hospitalets projektafdeling, som har skabt flotte rammer med fx lokaler til at opbygge en mock-up af en enestue med bad og toilet. Særligt møderne med gruppen af tidligere patienter samt centrets sygeplejersker og fysioterapeuter fra centret har været lærerig og helt uundværlig. De har vist, at det er nødvendigt at benytte den enorme viden, der findes inden for murene i et så højt specialiseret center, siger arkitekt Christian Holtegaard Christensen fra Arkitema.
Åbent og imødekommende
I projektet har arkitekterne søgt at skabe et visuelt sammenhængende bygningskompleks, der består af den eksisterende sydfløj og en nybygning. Den nye bygning placeres på mellembygningens eksisterende niveau. Centralt i stueplan indrettes en café, der, udover måltiderne, vil blive brugt til sociale arrangementer, pårørendedage og til almindeligt socialt ophold.
Det nye varmtvandsbassin placeres umiddelbart indenfor indgangen og markeres med et glasparti, der trækker lys gennem huset og eksponerer aktiviteterne i rummet. Herfra er der et flot kig til Søndersø. Træningshal og fitnessrum er placeret umiddelbart overfor hinanden på 1. sal med store glaspartier. Fra træningshallen er der adgang til en stor altan med udsigt til Søndersø, hvor det er muligt at trække lejer og bårer ud til udendørs træning.
Med moderniseringen og nybygningen vil centret fremstå som et attraktivt rehabiliteringscenter; åbent og imødekommende med gode sociale rum, hvor patienterne kan mødes og møde omverdenen.