23948sdkhjf

Ny indeklimaløsning afprøves i Tranbjerg

Velux og Danfoss har sammen udviklet ”Solar Prism”, som netop nu installeres ovenpå tagene af 60 nybyggede rækkehuse i Tranbjerg.
Når de første beboere i Brabrand Boligforenings 60 nybyggede rækkehuse i Tranbjerg sidst på året flytter ind, kan de glæde sig over et byggeri, der kombinerer god arkitektur og flot lysindfald i boligen med en gennemgribende udnyttelse af solen som energikilde.

Resultatet er til at tage at føle på: Et stort rundt nul på varmeregningen.

”Solar Prism” – som er navnet på den nye energiløsning fra Danfoss og Velux Gruppen – består af en ’kasse’, der installeres på husenes flade tag.

Indeni rummer kassen indeklima- og energikomponenter som varmepumpe, tank til lagring af varmt vand, inverter til omformning af den producerede solstrøm til vekselstrøm samt ventilationsanlæg med varmegenindvinding, der ventilerer mekanisk og genbruger varmen i luften.

Alt dette leveres af Danfoss, mens Velux står bag optimeringen af arkitekturen i den præfabrikerede sammenbygning bestående af blandt andet ovenlysvinduer, solafskærmning og solceller.

Fleksibilitet er nøglen til succes
”Solar Prism” kan tilpasses det enkelte byggeri for så vidt angår klima- og energikomponenter, størrelse m.v. Netop denne fleksibilitet er nøglen til et godt resultat i byggeriet i Tranbjerg.

- En stor udfordring i projektet har været at få arkitektur og funktion til at hænge sammen. Men sammen med arkitekten Luplau & Poulsen, Velux og Danfoss er det lykkedes at få Solar Prism ned i en størrelse, der sikrer plads til komponenterne uden at kassen bliver for bastant på taget af husene. Ved rejsegildet fik vi mange positive tilbagemeldinger om, at prismerne spiller fint sammen med byggeriets arkitektur, siger projektleder Jannik Jensen fra Dansk Boligbyg, som er entreprenør på projektet i Tranbjerg.

Energibehovet til opvarmning i boligerne er beregnet til under nul – der produceres altså mere el, end der går til opvarmning af husene. Den overskydende el kan anvendes til de øvrige el-forbrugende apparater i husstanden såsom lamper, opvaskemaskiner m.v.

Udnytter solen og giver mere plads i boligen
Kombinationen af flade tage og energiløsninger, der integrerer energi- og indeklimakomponenter i byggeriet, har i en årrække været en kendt udfordring for arkitekter, konstruktører og bygherrer.

- Det er lykkedes at udnytte potentialet teknisk samtidig med, at vi får tildelt boligerne de kvaliteter, som solen giver. Det er oplevelsen, dagslyset, den gennemlyste bolig og samtidig den energitilførsel, som Solar Prism kan trække ud af solen, der kendetegner dette byggeri, siger arkitekt Erik Luplau fra arkitektfirmaet Luplau & Poulsen, der har tegnet byggeriet i Tranbjerg.

En yderligere gevinst ved løsningen er, at de komponenter, der normalt vil være installeret i teknikrummet i selve huset, nu flyttes op på husets tag. Især elementerne fra varmepumpe og ventilationsanlæg optager plads, så i Tranbjerg-husene skabes der ekstra brugsplads til anden anvendelse som fx garderobeskab eller opmagasinering.

Endelig rummer Solar Prism en helt særlig fordel i forbindelse med nybyggeri; nemlig at varmepumpe og ventilationssystem kan bruges til at udtørre byggeriet.

- En varmepumpe udnytter strømmen langt bedre end en elkanon, mens ventilationen med varmegenvindingen udnytter ca. 95 procent af den energi, der er bundet i luften. Den el, der driver varmepumpen og ventilation med varmegenvinding, produceres af solcellerne, der er integreret i Solar Prism. Dermed kan entreprenøren spare en stor del af de adskillige tusinde kroner, det koster pr. bolig at udtørre nybyggeriet, forklarer Brian V. Olsen, Key Account Manager for Solar Solution i Danfoss.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188