23948sdkhjf

Ørsted og ATP: Fleksible moduler skal danne Nordsøens Energiø

I foråret 2021 gik Ørsted og ATP sammen om at udvikle deres bud på et koncept til det kommende udbud om en energiø i den danske del af Nordsøen.

Nu har Ørsted og ATP sammen med deres partnere Aarsleff, Bouygues Construction og Van Oord offentliggjort tankerne bag partnerskabets koncept, kaldet ’Nordsøens Energiø’.

Ørsted + ATP og partnere har visionen om at bygge mere end bare en ø.

- Vi vil skabe en ø, der er i konstant udvikling. En fremtidssikret ø, hvor der vil være ubegrænset plads til innovation og til tilpasning, i takt med at den grønne omstilling udvikler sig, skriver parterne i en pressemeddelelse. 

Nordsøens Energiø består af en lille inddæmmet ø, der udbygges med fleksible moduler, som løbende kan tilføjes og udskiftes efter behov. Moduler bygges på land og tilkobles Nordsøens Energiø, så øen let kan opgraderes til at forbinde mere end de 10 gigawatt havvind, der er Danmarks nuværende ambition, ligesom den kan tilpasses til at rumme den rivende udvikling inden for Power-to-X og andre teknologier i både 2030 og 2050.

- Vi mener, at vores modulære koncept giver de bedste forudsætninger for, at energiøen er relevant i både 2030 og 2050, og vi glæder os til den videre dialog med både myndigheder og beslutningstagere om Nordsøens Energiø, siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Ørsted i Kontinentaleuropa. 

Danmark får på den måde en energiø, der hurtigt kan idriftsættes og allerede fra start er klar til en ukendt teknologisk fremtid, og som i årtier fremover kan være krumtappen i Danmarks verdensledende tilgang til klimahandling.

Fremtidssikret løsning

De fleksible moduler er i parternes optik den mest fremtidssikrede løsning, og det er også den direkte vej til at levere store mængder grøn strøm så hurtigt som muligt. Modulerne kan bygges på land, samtidigt med at den inddæmmede ø og havvindmøllerne bygges til havs, hvilket vil give store tidsbesparelser i anlægsfasen.

Med det fleksible, modulære koncept vurderer Ørsted og ATP, at energiøen i Nordsøen kan levere grøn strøm to år før en ufleksibel, inddæmmet ø. 

- Med dette koncept har vi taget kendte teknologier og byggemetoder og sammensat dem på en ny, intelligent og banebrydende måde tilpasset det barske miljø i Nordsøen. Det betyder, at vi kan give danskerne en energiø, der kan sikre en enorm skalering af havvind, som fra start er klar til fremtidige behov, siger Jesper Kristian Jacobsen, administrerende direktør i Aarsleff, der leder entreprenørkonsortiet til Nordsøens Energiø.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08