Borreskov: Nu kan vi flyve!
Som formand for bestyrelsen for Carlsberg Byen P/S har Flemming Borreskov store forventninger til den nye københavnske bydel, som skal opstå på Carlsbergs gamle bryggeri.
Det er kun en godt en måned siden, at finansieringen af byen faldt på plads. Realdania, PFA Pension, Pensam og Topdanmark er sammen med Carlsberg selv ejere af det konsortium, der skal drive udviklingen. Den nye direktion er udpeget, og organisationen er nu ikke længere en del af virksomheden Carlsberg.
- Ejerkredsen er på plads, og for mig betyder det, at nu kan vi flyve. Man kan nemt komme i limbo, hvis man ikke kender de fremtidige investorer for et projekt, men det er på plads nu, og nu er det os, der er de hurtige, siger Flemming Borreskov.
Han forventer, at byudviklingen kommer til at gå relativt hurtigt – nemlig 15-20 år – og han tror på, at mange af de danskere, som strømmer til København, vil have øje for mulighederne på Carlsberg.
Masterplan i verdensklasse
Det er let nok at forstå Flemming Borreskovs begejstring for Carlsberg Byen. Så mange faktorer arbejder sammen om at løfte forventningerne: Her er beliggenheden kun et stenkast fra Søndermarken og Frederiksberg Have og 20 minutters gang fra Rådhuspladsen. Her kommer en ny S-togs station på området og en metrostation ganske tæt på. Her er unik, fredet arkitektur fra den gamle brygger J. C. Jacobsen og hans søn Carl Jacobsens tid. Og så er der her og nu mange aktiviteter, som over de sidste fire år fra bryggeriet lukkede og frem til i dag, har åbnet området for københavnerne og vist dem, at bydelen er gået ind i en ny fase.
- Jeg ved godt, at mange af de gamle produktionsbygninger skal rives ned, når byggeriet begynder, men en pæn del af dem bliver tilbage, og da bryggerne kendte deres tids bedste arkitekter og kunstnere, er der tale om arkitektur i superklasse, siger Flemming Borreskov.
Sidst men ikke mindst fremhæver han arkitekterne Signe og Christian Colds prisbelønnede masterplan, som bestyrelsesformanden ikke viger tilbage for at kalde i "verdensklasse":
- De to har løst opgaven med virkelig begavelse. Hvor mange byplanlæggere ville begynde med at definere bygværkerne, så starter de omvendt ved at kigge på akserne i byen og på, hvordan byens rum er definerende i forhold til den overordnede plan.
Midlertidighed har åbnet området
Før Realdania gik ind som investor i Carlsberg Byen, kendte Flemming Borreskov hovedsagelig Carlsberg-området via arkitektur-tidsskrifter og omtaler af bygningsværker som De Hængende Haver og Elefantporten.
Efter at Carlsberg har åbnet området, har han været inde at se flere forestillinger i Dansehallerne, og i marts deltog han i en konference om Danmarks fremtid i TAP2. Samtidig var Realdania i 2010 med til at finansiere tre midlertidige byrum på Carlsberg. Flemming Borreskov har gennem Realdanias projekter stor erfaring med, hvordan midlertidige aktiviteter kan åbne et tidligere industriområde for et nyt publikum og anser midlertidighed som en meget vigtig faktor i al byudvikling.
- Jeg vil rose Carlsberg Byens hold for at have dyrket de midlertidige aktiviteter så målrettet. Det er en fælde, som byudviklere let falder i, at byen i en mellemfase enten bliver totalt død eller – endnu værre – at den sendes ud i et forfærdeligt frit fald ved at stå ubenyttet og gå i forfald. Midlertidighed er en nødvendighed, når man arbejder med byudvikling, netop fordi man åbner og er imødekommende overfor den omgivende by. Gør man det ikke, risikerer man destruktion og at befolkningen ikke køber ind på ideen for området. Begge dele vil sende et område ud på en negativ kurs. Så selv om det koster at holde liv i en bydel, er det både klogt og nødvendigt at gøre disse investeringer.
Stor social bredde
Når Flemming Borreskov taler om Carlsberg Byen er det med plusord som "formidabel", "mættet med historie" og "unik". Men hvad er det, der adskiller Carlsberg fra andre byudviklingsprojekter? Flemming Borreskov kan ikke umiddelbart komme i tanke om noget, der ligner Carlsberg. Det skulle da lige være et noget mindre byområde i Sydney, som han besøgte i efteråret, og som også er et tidligere bryggeri.
- Men Carlsberg kan ikke i sin totalitet sammenlignes med noget andet i Danmark. Den bedste sammenligning ville nok være med det, vi ser som bykvalitet ved Nørrebro og Vesterbro – nemlig bytætheden og livet mellem husene. Carlsberg kan noget helt andet end fx Tuborg-området i Hellerup, som er pænt og nydeligt. På Carlsberg vil der være en bredde og en social bæredygtighed, som også vil udmønte sig i en større prismæssig bredde. Nogle vil nok korse sig over, hvad en lejlighed vil koste i et af tårnene. Omvendt bygger vi 300 boliger, som vil være særligt billige for førstegangslejerne, så den sociale bredde bliver større end i mange andre bydele.
Kvalitetsprodukt og en veldrevet forretning
Arven fra J. C. Jacobsen er for Flemming Borreskov en integreret del af byprojektet. "Vi har jo alle sammen set Bryggeren," som han siger, og vi er alle bekendt med produktet, som lagde grunden for Carlsbergbrandet.
- Der er ingen tvivl om, at Carlsbergs gode navn giver dette projekt et stort plus. Alle danskere ved, at den gamle brygger ikke kun tænkte i forretning, men også i samfundsnytte. Men en forudsætning for at kunne gøre så meget godt for det danske samfund, som han har gjort, var jo, at han lavede et kvalitetsprodukt, siger Flemming Borreskov og peger på J. C. Jacobsens støtte til naturvidenskaben, til opbygningen af Frederiksborgmuseet og Carlsbergs eget forskningscenter.
- Den samfundsnytte kan ses som konsekvens af en veldrevet forretning, og for os i investorkredsen er det på samme måde to sider af samme mønt, at vi skaber et kvalitetsprodukt og gør en god forretning.
Flemming Borreskov ser frem til de næste fem-ti års udvikling på Carlsberg.
- Afsættet er rigtig godt. Vi har en fantastisk masterplan at arbejde ud fra - og resten vil blive fyldt ud gennem de næste 15 år. Hele området forpligter til at skabe kvalitet, så må eftertiden bedømme, om det er lykkedes. Her og nu står professionshøjskolen UCC højest på dagsordenen," siger bestyrelsesformanden med henvisning til den skole til 10.000 studerende, som ligger i det første byggefelt.
Ingen tvivl om det, Carlsberg Byen er klar til take off.
BLÅ BOG
Flemming Borreskov er uddannet cand.polit. og har været administrerende direktør i Realdania siden 2000. Han er formand for bestyrelserne i Carlsberg Byen P/S, Realdania Byg A/S og Realdania By A/S.
Denne artikel er skrevet af Anne Lønstrup og er oprindeligt bragt i Carlsberg Byens nyhedsbrev, tirsdag den 19. juni 2012.
Kilde: Carlsberg Byen