Hvem løber med årets In-Situ-pris?
Tre projekter er netop nomineret til In-Situ Prisen 2012, der uddeles om en lille måned.
Godsbanen i Aarhus er blandt de tre nominerede til In-Situ Prisen 2012. Den gamle godsbanegård er blevet omdannet til kulturcenter.
Prisen er indstiftet for at fremhæve de spændende muligheder i in-situ støbt beton, og i år er tre meget forskellige bygningsværker nomineret til den prestigefyldte In-Situ Pris.
De nominerede projekter er:
• Faunabro ved Randbøl
• Fælledparkens Skatepark
• Godsbanen i Aarhus
- De tre nominerede projekter er meget forskellige, hvad angår både funktion og beliggenhed. Men samtidig har de det til fælles, at de skaber integration og samler forskellige interesser. Faunabroen sikrer, at trafik og dyreliv kan eksistere sammen. Skateparken skaber mulighed for udfoldelse uden konflikter mellem skatere, cyklister og fodgængere, og Godsbanen samler kunstnere, musikliv og publikum et nyt sted i midtbyen, siger bedømmelseskomiteens formand, Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects.
In-Situ Prisen 2012 overrækkes til vinderen ved et arrangement den 6. juni 2012.
Nominering 1: Faunapassage med kompleks geometri
I forbindelse med den nye motortrafikvej mellem Bredsten og Vandel har Vejdirektoratet etableret en faunapassage, så dyrelivet i Vejle Ådal kan passere vejen.
Passagen er en jorddækket, ellipseformet buebro i beton med en samlet længde på ca. 56 meter og en bredde, der varierer mellem 30 og 50 meter. I midten er ellipsen understøttet af fire søjler udført i beton med hvid cement.
Den komplicerede ellipseform og de tynde søjler bød på forskallings- og betontekniske udfordringer, idet hele overbygningen blev støbt i en kontinuert støbning i løbet af 32 timer.
Bygherre: Vejdirektoratet
Arkitekt: Bystrup Arkitekter og Designere
Entreprenør: Jorton
Ingeniør: Grontmij
Nominering 2: Skatepark med fornemme betonoverflader
Fælledparken i København har fået 4.600 kvadratmeter skatepark med udfordringer for både begyndere og øvede i forskellige zoner.
Hele det store betonareal med op til fire meter høje ramper er støbt in-situ for at opnå den silkeglatte overflade, der tiltrækker skatere fra nær og fjern.
Både den rådgivende ingeniør og entreprenøren valgte at inddrage udenlandske skatespecialister i design og udførelse – blandt andet er de lyse overflader af sprøjtebeton nænsomt glittet ved håndkraft.
Bygherre: Københavns Kommune
Arkitekt: Nordarch
Entreprenør: Hoffmann og Grindlines
Ingeniør: Grontmij A/S og Site Design
Nominering 3: Kulturcenter med beton ude og inde
En ny og markant betonbygning med trekanten som et gennemgående designelement er den nye indgang til Godsbanen i Aarhus – den gamle godsbanegård, der nu er ombygget til kulturproduktionscenter for scenekunst, billedkunst og litteratur med teatersale, auditorier, spillesteder, værksteder, kontorer og folkekøkken.
Bygningen har offentlig adgang til en tillokkende tagflade af beton, som giver en enestående mulighed for at se ud over byen. Indvendigt er bygningen præget af vægge og lofter i rå beton i trekantede flader.
Bygherre: Aarhus Kommune
Arkitekt: 3XN, E+N Arkitektur og Nord Architects
Entreprenør: HUJ
Ingeniør: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma