23948sdkhjf

Bæredygtig beton initiativ - Vi er godt på vej mod mere bæredygtigt byggeri

Beton er verdens mest anvendte byggemateriale, og derfor giver det god mening at kigge på, hvordan vi gør betonen mere bæredygtig uden at gå på kompromis med kvalitet, komfort og økonomi.

Halvering af CO2-udledningen
Beton er et velkendt, gennemdokumenteret, effektivt og kosteffektivt materiale. Med Bæredygtigt Beton Initiativ sætter vi fokus på at nedbringe CO2-udledningen i betonelementerne blandt andet gennem optimering af materialeforbruget og optimering af cementindholdet i betonen, som vi bruger. Ambitionen med Bæredygtig Beton Initiativ er at halvere CO2-udledningen i 2030. For at kunne nå dette ambitiøse mål er en køreplan med 35 konkrete forslag til CO2-reduktionen udarbejdet.

Vi er godt på vej
De visionære mål for Bæredygtig Beton Initiativ kræver handling, og vi er godt på vej. Dette bekræfter Vibeke Starup, Commercial Director hos CRH Concrete, og fortsætter: ”Vi har siden 2018 været en del af Nulspild-projektet i samarbejde med Teknologisk Institut. Op mod cirka 8% af huldæk-produktionen ender som restaffald, fordi det bliver til overs ved støbningen på fabrikken. En stor del af den mængde genbruger vi til de næste støbninger - uanset om det er til fundamenter, huldæk eller skillevægge. Det gør vi for at spare på de jomfruelige materialer. Samtidig er det vigtigt at understrege, at det færdige byggeri ikke bliver dyrere eller mindre stabilt af at bruge genbrugsbeton. Vi verificerer, at den beton, som vi bruger, er ren genbrug fra egen produktion. Vores betonelementer med genbrugsbeton gennemgår samme kvalitetskontrol som vores øvrige betonelementer,” bekræfter Vibeke Starup. ”Men vi kan ikke gøre det selv, og derfor er Bæredygtig Beton Initiativ et godt redskab for hele branchen til i samarbejde at nå de ambitiøse målsætninger for dansk betonbyggeri,” forklarer Vibeke Starup.

”Vi støber faktisk de første betonelementer med FUTURECEM inden for ganske kort tid" Vibeke Starup

EPD’er som målbart værktøj
Der findes i dag branche EDP'er for betonelementer, 3. parts verificerede miljøvaredeklarationer på produktniveau er lige på trapperne. ”Når vi lige om lidt introducerer EPD'erne på produktniveau, får vi et stærkt og målbart værktøj, som kan hjælpe os til at påvise CO2-reduktionerne og give vores betonelementer vigtige point i for eksempel DGNB-regnskabet,” siger Vibeke Starup.

Optimering af betonelementer
Som en del af arbejdet med Bæredygtig Beton Initiativ kigges også nærmere på selve betonelementerne. ”Vi kigger blandt andet på optimering af vores bagvægge og facader i forhold til mindre materialforbrug. Vi ser på hvordan, vi kan få bedre og mere automatiserede designelementer til beregning af de enkelte elementer og samlinger. Det behøver måske ikke nødvendigvis være den samme konstruktion, som går igen i byggeriet. Og her tænker jeg også på reduktion i mængden af armering i elementerne. Vi har også en stor produktion af letbetonelementer, som vi i højere grad skal beregne til større byggerier, end vi gør i dag,” siger Vibeke Starup.

FUTURECEM og Green Cement 3
I samarbejde med med Aalborg Portland, DTU, Teknologisk Institut, FB Gruppen og Vejdirektoretet arbejder vi på at udvikle en mere elementegnet grøn cement, hvor vi opnår en hurtigere styrke, end den grønne cement - FUTURECEM - som er på markedet i dag. ”Det giver nemlig ikke mening at smide den CO2-reduktion væk, som grøn beton i dag leverer, når betonen kræver mere energi i produktionen for at opnå samme styrke. Hvor det giver mening at bruge FUTURECEM, er vi naturligvis klar. Vi støber faktisk de første elementer inden for ganske kort tid,” afslutter Vibeke Starup.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094