23948sdkhjf

Lille fald i byggebeskæftigelsen

Byggebeskæftigelsen faldt med 1,3 procent fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012. Niveauet er dog højere end på samme tidspunkt i fjor.
Beskæftigelsen inden for bygge og anlæg var i første kvartal på 147.200 personer mod 149.200 i foregående kvartal.

Byggebeskæftigelsen faldt således med 1,3 procent fra 4. kvartal 2011 til 1. kvartal 2012, når der tages højde for normale sæsonudsving, oplyser Danmarks Statistik.

Ser man på udviklingen i et bredere perspektiv viser tallene imidlertid også, at den samlede byggebeskæftigelse er steget med 3,7 procent, eller 5.000 personer, siden 1. kvartal 2011.

Dansk Byggeri: Uforståelige tal
Hos brancheorganisationen Dansk Byggeri har seniorøkonom Finn Bo Frandsen set nærmere på tallene, og han har svært ved at se sammenhængen mellem udviklingen i beskæftigelsen og byggeriets øvrige nøgletal.

Finn Bo Frandsen peger på, at Danmarks Statistiks for et par uger siden offentliggjorde tal for bygge- og anlægsvirksomhedernes indenlandske salg. Her viser beregninger fra Dansk Byggeri, at salget i februar 2012 lå ca. 13,8 procent over niveauet i februar 2011. Det er en fremgang i omsætningen, som svarer til 16.500 flere arbejdspladser i bygge- og anlægsbranchen og til 12.000 flere arbejdspladser i de erhverv, der leverer varer og tjenester til bygge- og anlægsprojekterne, fx byggematerialeproducenter og vognmænd.

- Jeg synes, det er værd at bemærke, at der er store forskelle i Danmarks Statistiks udmeldinger. I februar lå omsætningen således ca. 14 procent over niveauet i fjor, mens beskæftigelsen kun var ca. 4 procent højere end i februar 2011, siger Finn Bo Frandsen.

- Hvis begge tal er troværdige, så vil der have været en vækst i produktiviteten i bygge- og anlægsvirksomhederne på ca. 10 procent. Men det harmonerer dårligt med Danmarks Statistiks sædvanlige tal for produktiviteten, lyder det fra seniorøkonomen.

Tilbage til beskæftigelsestallene
Det største fald i beskæftigelsen, fordelt efter arbejdets art, finder man inden for reparation med et fald på 5,2 procent, efterfulgt af anlægsvirksomhed som faldt med 3,3 procent.

Byggeentreprenører og el-installatører er de brancher, der har haft størst fremgang siden foregående kvartal. Beskæftigelsen for byggeentreprenører er steget med 4,1 procent, mens el-installatørernes beskæftigelse steg med 3,9 procent, når der tages højde for normale sæsonudsving.

Ser man på den samlede udvikling siden 1. kvartal 2011 er byggeentreprenører den branche, som har haft størst årlig stigning i de faktiske tal med en stigning på 17,4 procent, svarende til 3.600 personer. Herefter følger anlægs- entreprenører med en stigning på 11,3 procent, svarende til 1.600 beskæftigede.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095