Bygherrer vil hjælpe kommunerne til bedre skolebyggerier
2021 bliver et rekordår for skolebyggeri i Danmark.Ifølge nye tal fra Byggefakta skal der nemlig bygges skoler for 3,6 mia. kroner i år, hvilket er næsten en halv milliard mere end de foregående år.
Derfor har Bygherreforeningen udviklet en række værktøjer og guidelines til godt skolebyggeri. De skal hjælpe de kommunale forvaltninger på vej, når de udvikler eller renoverer skolebyggeri, der fylder 40 pct. af den kommunale ejendomsmasse. Det skriver Bygherreforeningen i en pressemeddelelse.
Investeringer i skolebyggeri
Ifølge Byggefakta har kommunerne investeret følgende beløb i skolebyggeri:
- 2018: 3,156 mia. kr.
- 2019: 2,422 mia. kr.
- 2020: 3,068 mia. kr.
- 2021: 3,587 mia. kr.
- Fra vores udviklingsarbejde kan vi se, at der ofte sker en række uhensigtsmæssigheder i byggeprocessen. Blandt andet i dialogen mellem den faglige skoleforvaltning og den kommunale byggeafdeling. I den byggetekniske verden arbejdes der med tegninger og tekniske beskrivelser, mens den pædagogiske verden i højere grad er visioner og værdier. De to verdener har ofte svært ved at tale sammen, og der sker misforståelser og fejlfortolkninger, som præger det færdige resultat, og hvordan bygningen tages i brug, fortæller projektchef Lars Bertelsen fra Bygherreforeningen i pressemeddelelsen.
Nye værktøjer skal bane vej
Derfor har Bygherreforeningen med støtte fra Realdania og Lokale & Anlægsfonden og med hjælp fra 43 af landets førende eksperter udviklet en række værktøjer, der kan styrke byggeprocessen. Målet er at skabe en bedre dialog over de mange år, som et skolebyggeri typisk tager.
- Værktøjerne anviser, hvilke emner, der skal tales igennem med forskellige interessenter i den tidlige beslutnings- og finansieringsfase, ligesom der anvises, hvilke overvejelser kommunens forvaltninger bør gøre sig i forhold til skolens pædagogik, didaktik og organisering samt rum og funktioner i samarbejde med skolens ledelse. Derudover præsenteres der en række pointer i forhold til at sikre den mest optimale ibrugtagning af skolen i sidste ende, siger projektchefen fra Bygherreforeningen i pressemeddelelsen.
Der er i alt udarbejdet fire værktøjer til at løfte skolebyggeri fra den tidligere foranalyse til den opsamlende evaluering af anvendelsen:
- Foranalyseværktøj: Gode råd til afklaringer i den tidligere research og planlægningsfase inden byggeprogram igangsættes
- Dialoghåndbog: Liste over væsentlige emner, diskussioner og beslutninger, der bør tages frem mod det endelige byggeprogram
- Forandringsværktøj: Gode råd og væsentlige overvejelser ift. at sikre organisatorisk implementering af et nyt byggeri
- Evalueringsværktøj: Gode råd til, hvordan der opsamles viden og læring fra et byggeprojekt og den faktiske anvendelse