23948sdkhjf

12 forhold adskiller de gode entrepriser fra de dårlige

En omfattende analyse af over 600 entrepriser afdækker signifikante forskelle mellem de mangelfrie entrepriser, og de der afleveres med et højt antal mangler.
DTU har i et samarbejde med Byggeriets Evaluerings Center (BEC) gennemført en undersøgelse af 621 entrepriser, som blev udført i perioden 2007-2010.

Analysen er baseret på data, som er indsamlet af BEC i forbindelse med beregning af nøgletal. Desuden er der gennemført en supplerende spørgeskemaundersøgelse. Resultatet af denne omfattende undersøgelse foreligger nu i en forskningsrapport fra DTU Management.

Rapporten er det første resultat fra projektet "Indikatorer på det fejlfrie byggeri", som finansieres af Realdania. Målet for projektet er at se hvilken forskel, der er på byggesager, som afsluttes med henholdsvis få eller mange mangler ved afleveringen.

Flest mangler i offentlige
Der er fundet tolv overordnede forhold, som har vist at have betydning for, om en entreprise bliver afleveret med få eller ingen mangler:

• Planlægning af økonomien
• Planlægning af tiden
• Tid til projektering, granskning og udførelse
• Planlægning af kvaliteten, kritisk holdning
• Tidlig og løbende mangelgennemgang
• Udførelsen af kvalitetsarbejdet
• Ledelseskompetencer
• Samarbejde om økonomi, tid og kvalitet
• Planlægning af sikkerhedsarbejdet
• Bygherrernes kompetencer, kritisk holdning
• Entreprenørkompetencer
• Samarbejdsinitiativer

At netop disse forhold har betydning for, om et byggeprojekt kan afsluttes med få eller ingen mangler, overrasker ikke forskerne. Men analysen bidrager med omfattende ny viden om hvilke forhold, der har størst betydning, hvornår og i hvilke typer af byggeprojekter.

Rapporten peger blandt andet på, at totalentrepriseformen generelt går bedre end de øvrige entrepriseformer, og at den især adskiller sig fra stor- og fagentrepriserne.

Analysen viser også, at boligselskaber og statslige bygherrer – sammenlignet med andre typer af bygherrer – har en større andel af byggerier, som afsluttes med mange mangler. For disse byggerier er evaluering typisk obligatorisk, og rapporten peger derfor på, at den frivillige tilgang til at lade en byggesag evaluere kan have en positiv indvirkning på forekomsten af mangler ved aflevering.

Næste skridt
Den sidste del af projektet gennemføres i løbet af 2012. Ved hjælp af interviews med byggeriets bedste praktikere søges afdækket, hvordan de ovennævnte 12 forhold håndteres i praksis for at undgå mangler. Dette arbejde munder ud i en række ’best practise’-anvisninger, som direkte vil kunne anvendes i planlægningen og styringen af byggeprojekter.

- Det er interessant at se, at de nye progressive ledelsesformer primært er anvendt i de store byggesager, og at det faktisk har en betydning for forekomsten af mangler, mens de mange mindre byggerier ikke kan fremvise samme anvendelse og effekt, siger lektor Kirsten Jørgensen, der har udarbejdet rapporten.

I Byggeriets Evaluerings Center, der har leveret data til analysen, er man tilfreds med de foreløbige resultater. Direktør Peter Hesdorf udtaler:

- DTU har lavet en meget grundig analyse, som udnytter den enestående viden i vores data. Vi er glade for at vise, at vores database også kan bruges i en bredere kontekst end vores kerneydelse, som består i at beregne nøgletal for byggesektorens virksomheder.

Forskningsrapporten "Indikatorer på det fejlfrie byggeri - en kvantitativ undersøgelse af evaluerede byggesager" kan downloades på www.byggeevaluering.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078