23948sdkhjf

Tre frontløberes erfaring: Bæredygtighed kan også skabe vækst

Tre virksomheder viser, hvordan man omsætter FN’s Verdensmål til nye og bæredygtige arbejdsgange og samtidig skaber vækst

Besværligt, ja. Udfordrende, ja. Men også lærerigt og afgørende for at drive fremtidens virksomhed i byggebranchen.

Tre danske virksomheder er netop blevet hædret for deres arbejde med bæredygtighed. Det skete på Hotel Comwell i Køge, hvor projektgrupperne fra Snedkermester Arne Pedersen a/s, Pihl & Søn A/S og Zurface A/S fremlagde deres vigtigste erfaringer og ændringer i arbejdsgange efter ni måneders intenst arbejde, som del af projektudviklingsforløbet “Fra Verdensmål til vækst” under DI Dansk Byggeri.

Et på dagen sammensat verdensmålpanel af tre eksperter, var inviteret for at give konstruktiv feedback til hver virksomheds præsentation af status på deres bæredygtighedsprojekt. Et vigtigt råd fra Michael H. Nielsen, underdirektør i DI Dansk Byggeri og én af paneldeltagerne i Køge, var:

– De, der kaster sig over alt, kaster sig over ingenting. Fokuser på ét verdensmål, på ét projekt og så vil det brede sig som ringe i vandet.

Indsatsen fik også ministerros, da klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i bedste coronastil tonede frem på storskærmen. Han roste de tre virksomheder og leverede budskabet om, hvor vigtigt det er, at bygge- og anlægsbranchen udvikler bæredygtige arbejdsmetoder. Både i den enkelte virksomhed som i samarbejde med andre lokalt, nationalt og globalt.

– Udviklingen er godt i gang, og den er I med projektet her en vigtig del af, understregede Dan Jørgensen.

 Styr på verdensmål

FN’s verdensmål var og er hele omdrejningspunktet for de tre virksomheders bæredygtige ændringer nu og i fremtiden. Ved projektudviklingsforløbets begyndelse i september sidste år handlede det i første omgang at få sat de 17 verdensmål ind i en virksomhedsnær kontekst. Næste skridt var så at vælge nogle enkelte mål ud, som gav mening at arbejde videre med, og herfra var fokus på at udvikle og implementere projektet.

På trods af projektgruppernes meget forskellige dna er de enige om, det har været en udfordring at omsætte et verdensmål til en operationel ledetråd i arbejdsgangen for både ledelse og manden på gulvet.

Her ni måneder senere er verdensmål og bæredygtighed ikke længere uhåndgribelige størrelser for de tre virksomheder. Det stod klart efter seancen på Hotel Comwell. På relativt kort tid har de alle implementeret punkter under forskellige verdensmål i hverdagen med et målbart og gunstigt resultat på blandt andet deres C02-aftryk.

En fælles udfordring

De tre virksomheder kommer fra forskellige dele af byggeriet og har derfor forskellige tilgange. En fælles udfordring er dog især, hvordan byggeaffald kan håndteres bedre.

For Snedkermester Arne Pedersen resulterede det blandt andet i opstilling af en container på matriklen, hvor genanvendeligt affald deponeres og doneres til foreninger m.v. Arne Pedersen A/S er også sit ansvar bevidst med hensyn til at håndtere bygherrens affald. Virksomheden fokuserer på at begrænse spild og affald og reducere CO2 udledning, blandt andet ved at flytte betydelige mængder affald fra en lineær til en cirkulær værdikæde og arbejder på at gøre affaldet til en ressource med muligheder for vækst. Arne Pedersen A/S benytter partnerskaber for direkte genbrug og breder budskabet ud for at skabe holdningsændring både eksternt og internt i organisationen.

 Den grønne sag hos Pihl

Forløbet hos DI Dansk Byggeri har hjulpet Pihl & Søn A/S med at holde fokus på bæredygtighed og få præciseret virksomhedens strategi med definerede visioner og målsætninger for bæredygtighed.

- Den grønne sag fylder meget i Pihl. Vi har pligt til at tage hensyn til klimaet, og i Pihl skal vi tænke bæredygtighed ind i alle vores projekter såvel som i vores organisation. Vi skal tænke bæredygtighed ind helt fra projektets spæde start, og vi skal stille krav til vores samarbejdspartnere om at gøre det samme, udtaler Halldór P. Ragnarsson, adm. direktør i Pihl & Søn A/S og fortsætter:

- Vi har derfor deltaget og nu fuldført Dansk Byggeris forløb ”Fra verdensmål til vækst”, så vi for alvor kan få sat bæredygtighed på dagsordenen.

Pihl & Søn A/S føler sig nu klædt på til at møde markedets krav og fortsætte det fokuserede arbejde hen imod de definerede mål. Mange initiativer er sat i gang allerede, blandt andet er der sat fokus på strategiske samarbejder, som er vigtige for Pihl som entreprenør, og der er indført grøn el på samtlige byggepladser.

 Grå hår i hovedet

Også hos Zurface er der brugt ”utrolig meget krudt” på at finde samarbejdspartnere, der kan håndtere deres affald og få det til at leve igen. Michelle Hansen, certificeringskoordinator i Zurface siger:

– I det hele taget er håndteringen af vores affald, der mest tæller emballage bestående af plastic og træpaller, noget af det, som undervejs i projektudviklingsforløbet har givet os mange grå hår i hovedet. Vi havde virkelig svært ved at finde nogen, der kunne bruge affaldet til nye produkter og følte i månedsvis, at vi løb panden mod en mur.

Zurface kan ikke selv genbruge de store plastiksække, som deres natursten transporteres i, da de oftest rives i stykker af stenene. Men, da plastikken er mærket og værdig til genbrug, så måtte der kunne findes en løsning. Den kom i form af en virksomhed, der kan lave spånplader ud af træpaller og smelte plastikken om til nye plastprodukter.

– Vi har brugt så meget tid og mandetimer på det her affaldsproblem, at det da til tider har været fristende at droppe den mest bæredygtige løsning, men på den anden side, så vil vi den grønne omstilling 100 pct. og ikke bare greenwashe,  Michelle Hansen.

 Efterlevelse af Verdensmål er også overlevelse

- Vi tror på, at du kun har en virksomhed om ti år, hvis du efterlever FN’s verdensmål, siger Michelle Hansen,  certificeringskoordinator i Zurface

Den overbevisning var én af årsagerne til, at Zurface meldte sig til DI Dansk Byggeris projektudviklingsforløb. Et andet incitament var ønsket om at få verdensmålene rigtigt ind i virksomhedens arbejdsgange fra begyndelsen af ved god rådgivning udefra.

– Og så har det været et kæmpe plus, at projektudviklingsforløbet har gjort det muligt, at vi er blevet uddannet i verdensmålene og i hele tankegangen med at tænke bæredygtigt så vidt muligt. Ikke bare i ledelsen, men i alle afdelinger og alle ansatte. Vi føler os alle som ambassadører for verdensmålene og er fulde af viden og ideer til, hvordan de kan integreres i en produktion, siger Michelle Hansen, der tilføjer, at den grønne omstilling, hvad affaldet angår, måske ikke på papiret giver vækst, men hun er overbevist om at virksomhedens reducerede klimaaftryk skaber en goodwill hos kunderne, som på den lange bane giver øget omsætning og dermed vækst:

– I dag har vi fem containere stående i vores granitbrud mod tidligere én, fordi vi sorterer affaldet langt mere. Det lyder måske besværligt, men med tanke på, hvad både Zurface og klimaet vinder, så er der for os intet alternativ..

FRA VERDENSMÅL TIL VÆKST

 : Udenrigsministeriet har i en undersøgelse vurderet, at frem mod 2030 kan Verdensmålene skabe forretningsmuligheder på helt op til 400 milliarder kroner for de danske virksomheder, der kan tilbyde bæredygtige løsninger.

DI Dansk Byggeris projektforløb ”Fra Verdensmål til Vækst” skal styrke medlemsvirksomhedernes bæredygtige vækst.

Foreløbig har tre virksomheder været samlet i ét fælles forløb,hvor der har inspireret og udfordret hinanden på deres løsninger, ambitioner og tilgang

Virksomhederne har hver især valgt et konkrete projekt, de gerne vil have hjælp til at udvikle mere bæredygtigt

Forløbet afsluttes med en beregning af, hvilken konkret værdi arbejdet har for den enkelte virksomhed i form af vækst, bedre resultater og bidrag til Verdensmålene.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081