23948sdkhjf

Arkil bygger med ny teknologi i Kolding

Kolding Havn bliver det første sted i Danmark, hvor en særlig type cementstabilisering anvendes i en udvidelse af et indspulingsbassin.
Indspulingsbassinet på Kolding Havn udvides ved hjælp af ny teknologi. Dermed sikres det yderligere seks til syv år. Sediment oprenset fra havbunden, så havnen har tilstrækkelig dybde opbevares i indspulingsbassinnet.

De yderste 18 meter af indspulingsbassinet stabiliseres med cement. Dermed tages trykket af den nuværende spunsvæg af træ. Efterfølgende opbygges en vold ovenpå stabiliseringen, og der skabes plads til yderligere 50.000 m3 sediment. Havnen i Kolding er første sted i Danmark, hvor cementstabilisering af denne karakter anvendes.

- Det indspulede sedimentet er en væskeholdig masse med samme konsistens som yoghurt. I en bredde på 18 meter, en dybde på 4,5 meter og en samlet længde på 700 meter udføres den af COWI projekterede cementstabilisering. Processen bliver styret af computere og navigationssatellitter og vi kan med stor præcision blande, docere og anbringe den optimerede cementblanding i sedimentet. Med den rette kombination af sediment og cement bliver resultatet et materiale, der mest ligner ler i konsistens. Det materiale kan bære en jordvold, og rammerne for et nyt indspulingsbassin er skabt, forklarer Lasse Nytofte Petersen, entrepriseleder i afdelingen for miljøteknik hos firmaet Arkil, ifølge Maritime Danmark.

COWI har været rådgiver på projektet, og Arkil A/S vandt entreprisen i konkurrence med udenlandske firmaer. Entreprisen skal være afsluttet den 1. september 2012. Projektet finansieres af Kolding Trafikhavn og Den Selvejende Institution Kolding Lystbådehavn.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125