Rådgiver er blevet iværksættersucces for egen regning
Historien om den specialiserede rådgivervirksomhed Exigo er ikke den slags iværksætterhistorier, man kan se i Løvens Hule i bedste sendetid.
– Vi har ikke haft en rig sponsor i ryggen, men har klaret det selv hele vejen, uden lån og kassekredit. Det startede hjemme i stuen 2. januar 2011, hvor min hustru og jeg overførte opsparingen til firmakontoen, købte en computer, en telefon også var jeg i gang, lyder direktør Kristian Birch Pedersens beskrivelse af starten på de nu 10 års virksomhedshistorie.
Nedslag i en succeshistorie
I 2011 startede Exigo med at tilbyde IKT-ledelse og uafhængig kollisionskontrol som en selvstændig rådgivningsydelse. Siden har firmaet været involveret i mere end 100 projekter, og det er fortsat en kerneydelse.
Året efter kom den første udvidelse og ansættelsen af de første medarbejdere på fuld tid, ligesom firmaet begyndte udbredelsen af lokations-baseret planlægning, firmaets mest succesfulde metode til datadrevet tidsplanlægning på byggeprojekter. To år efter, i 2014, introduceredes så lokations-baseret risikoanalyse af tidsplaner på byggeprojekter.
I 2015 startede Exigo sin største og i Danmark mest ambitiøse fuldskala implementering af 4D+5D lokations-baseret tid- og økonomistyring på det 170.000 kvm Nyt Aalborg Universitetshospital.
BIM-evalueringer og kollisionskontroller blev automatiseret i 2018, så analyser der på store projekter tidligere tog to-tre uger nu kunne udføres på to-tre dage.
I 2019 mandede man for alvor op med in-house softwareudvikling og frigav den første version cloud-platformen Exicute til brug for deling af tidsplaner på byggepladsen, lokations-baseret App til staderegistrering, økonomistyring og BI til ledelsesrapportering.
Baggrunden for den store beslutning var Kristian Birch Pedersens tid som konstruktionsingeniør i store byggeprojekter, hvor tidsplanerne skred med flere år, byggerierne blev 2-3 gange dyrere end bygherre havde regnet med, og kolleger gik ned med stres.
– Det ville jeg lave om på, lyder det kort.
Back in business efter coronaforskyldt vækstpause
Siden den spæde start er det Aarhus-baserede firma, som er specialister i integrering af 3D-modellering og projektstyring, vokset til 18 fastansatte medarbejdere samt en håndfuld studentermedhjælpere og praktikanter. Alle årene har budt på vækst med det coronaprægende 2020 som undtagelsen.
Forklaringen på, at 2020 blev det første år, hvor Exigos omsætning ikke voksede, finder vi i forårets nedlukning og hjemsendelser til stue- og køkkenkontorerne. Det havde ringe betydning for de store projekter, som firmaet allerede havde fingrene i. Anderledes var det med de mange mindre sager og opgaver, der løbende kommer til:
– Omsætningen på de mange små ting mangler, når regnskabsåret er omme, men det er steady business på de store projekter, forklarer Kristian Birch Pedersen til Licitationen - Byggeriets Dagblad og tilføjer:
– Lige nu har vi masser at se til. Vi er back in business.
Stor ordre på Island
2020 blev også året, hvor Exigo fik sin første store opgave i udlandet; implementering af lokations-baseret planlægning og redskabet Exicute til styring af tid, økonomi og risici på et nyt hospital på Island.
– De ringende til mig i efteråret 2019, fortæller Kristian Birch Pedersen om den første kontakt, der blev taget, lige som sygehuset var på vej i udbud.
– Projektchefen på hospitalsprojektet havde nogle tanker om styring af tid og økonomi, uddyber han om kundeønsket, der var lige i Exigos boldgade.
Resultatet blev, at den danske rådgivervirksomhed nu bidrager med styring af tid og økonomi og sågar har været på Island under coronapandemien, men kun på et enkelt besøg, da turen forlænges med fem dages karantæne ved indrejse til østaten i Nordsatlanten.
Målet: At gøre sig selv arbejdsløs
Udfordringerne i det uforudsigelige 2020 fik dog ikke Exigo-holdet til at slå op i banen. I stedet blev der lagt ekstra energi i udviklingsarbejdet af egne softwareløsninger og hentet 1,7 mio. kr. i støtte hos Innovationsfonden.
– Så gik vi i udviklingsmode i stedet for. Det er den eneste måde, vi kan ”putte lidt på lager”, forklarer Kristian Bich Pedersen.
Hvad udviklingen munder ud i, holder Exigo-stifterende for sig selv og de ansatte for nu. Dog, fortæller han, ventes det lanceret midt i 2021, og der bliver tale om en løsning i familie med firmaets succesfulde redskaber til styring af byggeprojekter.
Den hemmelige nyhed er seneste skridt mod den erklærede ambition:
– Vores langsigtede mål er at gøre os selv arbejdsløse, lyder det klart og ambitiøst fra Kristian Birch Pedersen, som stadig ser et stort potentiale i at reducere den menneskelige indsats. Eksempelvis de – stadig – mange manuelle processer med at styre tid og økonomi på byggeprojekter.