23948sdkhjf

Tidligere Velux-chef skal i fængsel for industrispionage

Opdateres...

En tidligere chef i Velux idømmes to års fængsel for industrispionage mod Velux, mens sagen mod en tiltalt tysk erhvervsmand afvises.

Det har Retten i Helsingør afgjort i en dom afsagt tirsdag.

Den tidligere chef i Velux er dømt for at forsøge at sælge hemmeligheder om Velux til rivalen Fakro. Begge firmaer er blandt de førende på markedet for ovenlysvinduer.

Det var en tysk erhvervsmand, som skulle forsøge at sælge oplysningerne for den tidligere Velux-chef.

Retten fastslår, at begge tiltalte har forsøgt at sælge fortrolige oplysninger om Velux til den polske konkurrent for et betydeligt beløb.

Men trods erhvervsmandens involvering, afvises sagen imod ham af Retten i Helsingør.

Det skyldes, at der ikke er dansk straffemyndighed i forhold til de handlinger, som han har foretaget. Han er tysk statsborger og bor i Tyskland.

- Der er under bevisførelsen ikke fremkommet oplysninger om, at han (navn fjernet, red.) forlod Tyskland i forbindelse med sin deltagelse i forholdet, skriver retten.

Den tidligere Velux-chef er desuden dømt for at have optaget et fortroligt møde i koncernen. Men han frifindes for en anklage om bedrageri.

Begge tiltalte har nægtet sig skyldige i retten.

Sagen har blandt andet handlet om et møde på Hotel Rio i Karlsruhe i Tyskland 31. marts 2016.

Her mødtes den tiltalte erhvervsmand med et bestyrelsesmedlem i Fakro, og en polsk kvinde var også med, og så var der en stak dokumenter om Velux. Men hvad der skete, er parterne uenige om.

Det var den polske kvinde, der fik sagen til at rulle, da hun gik til Velux. Hun har i retten forklaret, at der på mødet var en stak papirer om Velux, og at erhvervsmanden fortalte, at han forventede at få en million euro for dem.

Erhvervsmanden har ifølge Finans derimod forklaret, at han mødtes med Fakro af forretningsmæssige årsager. Han ville gerne have en opgave til det firma, han repræsenterede og også ejede en betydelig del af.

Bestyrelsesmedlemmet fra Fakro har fortalt, at han ikke på forhånd vidste, at det handlede om Velux, og at han ikke var interesseret i papirer om Velux.

Den tiltalte tidligere Velux-chef har tidligere tilstået i sagen, men har siden nægtet og forklaret, at han ønskede kontakt med Fakro for muligvis at få et job på et tidspunkt.

De to tiltaltes forklaringer har retten fundet "utroværdige", og erhvervsmandens er "til dels usammenhængende."

Et centralt dokument i sagen har også været en form for tilbudsliste, som den daværende Velux-chef udarbejdede. Det er en liste over informationer om Velux, som han var i besiddelse af eller kunne skaffe efter behov.

Velux' koncern økonomidirektør, Peter Bang, har i retten fortalt, at Velux' tab ville udgøre mindst fem milliarder kroner, hvis samtlige oplysninger kom i hænderne på en konkurrent.

Af den grund, samt at den tiltalte chef har haft en betroet stilling, er chefen dømt efter særligt skærpende omstændigheder. I forhold til straffen har retten dog også skelet til, at sagen har været fire et halvt år undervejs.

De to tiltalte er fortsat beskyttet af et navneforbud, der forhindrer pressen i nærmere at beskrive de to og chefens stilling i Velux.

Navneforbuddet er udstrakt til at gælde til, at en eventuel ankesag er afgjort, eller at ankefristen er udløbet.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109