23948sdkhjf

Havvandsvarmepumpe skal levere varme og køl til Nordhavn

Teknik- og miljøudvalget i Københavns Kommune har netop godkendt en ansøgning fra Hofor om etablering af en 20 MW eldreven havvandsvarmepumpe i en ny energicentral, der skal huse anlæg til produktion af både fjernvarme og fjernkøl. 

Energicentralen etableres i Kranparken i den nye bydel Svanemølleholmen. 

Underjordisk havvandskammer

Energicentralen vil rumme et stort varmepumpeanlæg, der anvender havvand som varmekilde – samt køleaggregater til fjernkøling. 

I forbindelse med centralen etableres et underjordisk havvandskammer, hvorfra vandet pumpes op til varmepumpen. 

Varmeydelsen bliver på 20 MW, og anlægget vil på sigt kunne køle op til 10 MW.

- Varmepumpen skal først og fremmest levere fjernvarme og fjernkøling til Nordhavn, men også fjernvarme til Hofors øvrige distributionsnet, oplyser sektionsleder Thomas Engberg Pedersen fra Hofor.

Final Investment Decision

Selvom godkendelsen fra Teknik- og Miljøudvalget netop er gået i gennem, har Hofor endnu ikke truffet den endelig investeringsbeslutning, en såkaldt Final Investment Decision (FID).

- Den del af projektet, som vedrører varmeproduktionen, vil først blive endeligt besluttet, når vi er helt i mål med den tekniske løsning, og der er indhentet tilbud fra leverandører, siger Thomas Engberg Pedersen.

Teknik- og miljøudvalget har sagt ja til projektet, og nu afventer Hofor blot en dispensation fra kraftvarmekravet fra Energistyrelsen. Med ny lovgivning, der er på vej som følge af Klimaaftalen fra den 22. juni 2020, vil en sådan dispensation ikke længere være nødvendig, når et projekt har en positiv samfundsøkonomi.

Havvand & Geotermi

Hofor har allerede en del varmepumper i sit varmesystem.

En 0,8 MW grundvandsvarmepumpe i Nordhavn, en 5 MW kombineret spilde- og havvandsvarmepumpe ved Sjællandsbroens pumpestation, og i øjeblikket færdigetableres en 4 MW varmepumpe hos Novozymes. Den skal udnytte den industrielle overskudsvarme fra enzymproduktionen. 

Og nu kommer der altså endnu en – denne gang en havvandsvarmepumpe, som i takt med, at kølebehovet i området øges, også vil kunne udnytte synergieffekter mellem varme- og køleproduktion.

- For os er havvand sammen med geotermi de to teknologier, der har størst potentiale, forklarer Thomas Engberg Pedersen om valget. 

Han tilføjer, at Hofor også har kig på andre varmekilder, men at potentialet her er mindre.

- Vi kigger på en mulig drikkevandsvarmepumpe i Vejlandskvarteret, men det projekt er kun i analysefasen, siger Thomas Engberg Pedersen.

Fjernkøling først

Opførelsen af energicentralen følger udviklingsprojekterne i området, blandt andet byggeriet af Ny Østre Landsret og Redmolen.

- Vi regner med at være klar med fjernkøling i Nordhavn i 2021. Det vil dog i begyndelsen blive leveret af midlertidige anlæg. Vi forventer, at energicentralen kan tage over på den del i 2023, siger Thomas Engberg Pedersen og tilføjer: 

- Vi kommer dog til at vente med fjernvarmedelen til efter 2023, da der i øjeblikket er noget byggeri, der blokerer for en hurtig etablering.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11