23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Mangelfulde tal om dansk byggeaktivitet

Ifølge Dansk Byggeri var antallet af påbegyndte boliger i 2011 langt højere end det tal, som Danmarks Statistik forleden offentliggjorde. Faktisk mangler der ca. 5.700.
Ifølge Danmarks Statistik faldt antallet af påbegyndte boliger med 1.900 til 10.800 i 2011. Det vækker undren hos Dansk Byggeri, hvor man i denne uge vil offentliggøre i en konjunkturanalyse med et helt anderledes resultat.

Dansk Byggeri vurderer i modsætning til Danmarks Statistik, at der i 2011 blev påbegyndt 6.500 boliger, hvilket er 4.000 flere end året før.

- Derfor vurderer jeg, at tallene i den foreløbige byggestatistik fra Danmarks Statistik vil blive justeret op med godt 5.500 boliger eller med 50 % i løbet af de kommende år, siger seniorøkonom Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Efterlyser en troværdig byggestatistik
Finn Bo Frandsen begrunder forventningen til den meget store opjustering med, at Dansk Byggeri har fået oplyst i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, at der i 2011 blev påbegyndt godt 11.000 almene boliger fordelt på 4.500 almene familieboliger, 3.000 ungdomsboliger og 3.500 ældreboliger.

Hertil kommer, at det i den nye byggestatistik allerede er registreret, at der er påbegyndt 3.900 fritliggende enfamilieshuse i 2011, og at dette tal formentlig engang vil lande på godt 4.000. Endvidere er der bl.a. af pensionskasserne opført flere hundrede private boliger, så når det hele lægges sammen, ender totalen på et niveau på omkring 16.500 påbegyndte boliger i 2011, vurderer Finn Bo Frandsen.

- Og jeg undrer mig meget, for boligbyggeriet er et vigtigt pejlemærke for konjunkturudviklingen i Dansk Økonomi, og derfor vil jeg opfordre kommunerne og de involverede ministerier til at få skabt en troværdig byggestatistik, pointerer Finn Bo Frandsen.

Kommunerne er forsinkede
Hos Danmarks Statistik er man godt klar over, at statistikken er mangelfuld, men henleder samtidig opmærksomheden på kommunernes manglende forståelse for at indberette tallene til tiden.

- Tallene kan ofte være halve og hele år forsinkede, fortæller Erik Nielsen, fuldmægtig hos Danmarks Statistik.

Han tilføjer, at der i den nye BBR-lov ligger nogle muligheder for at straffe de nølende kommuner økonomisk, og desuden forstår han ikke, hvorfor kommunerne ikke selv har en interesse i at have et tidstro BBR (Bygnings- og BoligRegistret):

- Kommunerne bruger BBR til at inddrive boligskatter, vandafgifter og så videre, og med et BBR-register, der ikke er opdateret, mister de penge, fordi de ikke ved, hvor mange bygninger, de har i deres kommune.

Selvom Danmarks Statistik har en estimationsmodel til at justere for de manglende indberetninger, mener Erik Nielsen, at modellen kunne være bedre, og det er da også noget, Danmarks Statistik arbejder på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078