23948sdkhjf

Rockwool tager sin egen medicin

Rockwool A/S går nu foran med et godt eksempel og isolerer en af sine egne bygninger i Hedehusene med sin egen nyudviklede ’tre-i-en’-løsning.
Rockwools hovedsæde i Hedehusene er fra 1971 og bliver nu energirenoveret, så det lever op til fremtidens krav for isolering.

De ansatte i en isoleringsvirksomhed skal således ikke længere sidde og klapre tænder i arbejdstiden, som det rent faktisk var tilfældet i vintrene ’09 og ’10.

Her måtte medarbejderne sætte varmeblæsere op på kontorerne, mens madpakken blev lagt i vindueskarmen i stedet for i køleskabet.

Flere gevinster at hente
Det er derfor med tanke på blandt andet medarbejdernes arbejdsmiljø, at Rockwool nu iværksætter en større energirenovering. Formålet er at opgradere firmaets kontorbygninger i Hedehusene fra et gråt, anonymt betonbyggeri fra halvfjerdserne til et tidssvarende og energieffektivt domicil. Sidegevinsterne er mange, forklarer direktør Thomas Kähler:

- Det er ’win-win’ for alle. Der er åbenlyse økonomiske fordele ved at energirenovere på længere sigt. Vi må forvente, at energipriserne stiger i fremtiden, så det sikrer vi os imod. Samtidig øger vi medarbejdernes trivsel, hvilket også øger produktiviteten. Som den tredje gevinst giver et lavere energiforbrug en mindre miljøbelastning.

- Det sender et godt og ansvarligt signal, når man som virksomhed har en miljøpolitik, der også omfatter bygningerne. Det giver en miljøgevinst, når man forlænger et byggeris livscyklus i stedet for at skrotte det og bare bygge nyt, tilføjer direktøren.

Renoverer med ny helhedsløsning
Til energirenoveringen af bygningen bruger man for første gang en tretrins-isoleringsløsning udviklet af Rockwool selv. Den består af det såkaldte Flexsystem; et isoleringssystem, der monteres udefra, et nyt kompositvindue med en kerne af Rockwool-stenuld samt en præfabrikeret lysning lavet af højkomprimeret stenuld.

Som afsluttende finish beklædes facaden med produktet Rockpanel, der ligeledes er fremstillet af højkomprimeret stenuld. Den samlede løsning markerer en nytænkning i isoleringskoncernen, forklarer Thomas Kähler:

- Vi ønsker at bevæge os fra bare at levere en ’uld-løsning’ til at tilbyde totalløsninger til byggeriet, og vi bruger vores egen kontorbygning som demonstrationsprojekt. Danmark har i lighed med mange andre lande en stor udfordring med at få bragt den eksisterende bygningsmasse op på en tidssvarende energistandard, siger direktøren og fortsætter.

- Vi må forvente, at energipriserne stiger, så det betaler sig så afgjort at energirenovere. Det kan være fristende for en bygningsejer at spare på isoleringen, så man ikke vælger en optimal løsning. Men det er alt for kortsigtet. Omkostningen ved at isolere med 350 mm i stedet for 200 mm er jo marginal – man sparer måske 10.000 kroner her og nu, men de penge tjener sig i den grad ind på længere sigt, fastslår han.

Vil uddanne byggebranchen
For at fremme den nye isoleringsløsning vil Rockwool starte forskellige former for samarbejder med aktører i byggebranchen:

- Vi ønsker at være med til at uddanne entreprenører specifikt til at udføre denne tretrinsløsning, og det arbejder vi i øjeblikket på at få systematiseret. Det giver entreprenøren en god mulighed for at sælge en rigtig god løsning og sikrer Rockwool, at arbejdet udføres professionelt, forklarer Thomas Kähler.

Desuden håber Rockwool på at udvikle samlede løsninger, der gør, at ESCO (Energy Savings Companies)-virksomheder i højere grad medtager isoleringsløsninger som en del af pakken til fx kommuner, når de tilbyder at finansiere energirenoveringer med besparelsen.

- Vi vil gerne være en spiller, når vi taler energirenovering i offentligt regi. Indtil videre har man ’plukket de lavthængende frugter’ og koncentreret sig om her-og-nu-besparelser som at skifte til energipærer eller optimere ventilationssystemet. Men med forventede stigningen i energipriserne skal ekstra isolering for alvor på banen også indenfor ESCO, mener Thomas Kähler.

Og regnestykket for at isolere grundigt er gunstigt.

- Medtager man de indirekte besparelser, som et bedre arbejdsmiljø giver, er det ikke urealistisk at en sådan investering kan tjene sig ind i løbet af fem-seks år, anslår han.

Rockwools tretrinsløsning består af:
Flexsystem: Et isoleringssystem, der monteres udenpå en eksisterende bærende konstruktion. Kan bruges op til 12 meters højde og udbygges op til 400 mm tykkelse, dermed kan også de skærpede danske krav til u-værdier overholdes. Til Rockwools energirenovering benyttes 350 mm isolering.

Nyt kompositvindue: Udviklet sammen med Outrup vinduer fra Mors. Karmen består af Rockwools højkomprimerede mineraluld kombineret med en glasfiberarmeret ramme. Monteret med 3-lags glas har lavenergivinduet følgende data: Uw=0,83 Ueff=0,06, Gg=0,49, glasandel=0,82 og Ew=4,07.

Ny præfabrikeret lysning: Fremstillet af højkomprimeret Rockwool stenuld. I samarbejde med Bisgaard Industri er der fremstillet en, formstabil, vandfast og damptæt vindueslysning med en både enkel og tidsbesparende montage.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125