Fremtidens byer inviterer til sundhed
Med arkitekt Bjarke Ingels som frontfigur vil TryghedsGruppen inspirere til, at der tages hensyn til sundhed og bevægelse i udviklingen af fremtidens byrum.
Blandt andet derfor lancerede TryghedsGruppen en kampagne, hvor arkitekt Bjarke Ingels som frontfigur har fået til opgave at komme med bud på, hvordan man kan gøre motion til en leg.
Stangtennis i lygtepælene og gynger i busstoppestedet
Med udgangspunktet ”verden ser ikke ud som den gør, fordi det er sådan, men fordi vi har indrettet den”, har Bjarke Ingels udviklet 10 forslag, der præsenteres på tryghedsgruppen.dk sammen med over 300 idéer fra hjemmesidens brugere.
Bjarke Ingels håber, at både hans og brugernes idéer vil inspirere beslutningstagere til at tænke sundheden mere ind, når vi indretter vores byer, veje og pladser.
- Folk skal ikke gøre motion af sur pligt. Fysisk aktivitet skal være tilgængelig og sjovt, der hvor vi er i byen og på gaden. Verden ser ikke ud, som den gør, fordi det er sådan den skal være, men fordi vi har indrettet den, som vi har. Og hvis den begrænser vores udfoldelsesmuligheder, er det vores ansvar at ændre det, siger Bjarke Ingels.
”Nudging”
Christina Warrer Schnohr, der er sundhedsforsker på Københavns Universitet, er enig med Bjarke Ingels og flertallet af danskerne i, at der skal tænkes nyt, når det kommer til udviklingen af vore byrumsfaciliteter:
- Vores byer er for kedelige. De motiverer os ikke til at dyrke motion og være fysisk aktive. Vi er nødt til at tænke sundhed på nye måder. En række studier viser, at vi bliver mere fysisk aktive, hvis vi har sjove motionsmuligheder tæt på, hvor vi færdes. Det vil gøre en stor forskel, hvis alle danskere rørte sig lidt smule mere til og fra arbejde. Hvis 10.000 danskere tager trappen giver det mere sundhed, end hvis 100 løber et maraton, udtaler Christina Warrer Schnohr, der er sundhedsforsker på Københavns Universitet.
Det er ifølge forskeren vigtigt at finde nye måder til at skubbe danskerne i en sundere retning. Inden for forskningen vinder begrebet ”nudging” stor anerkendelse. Nudging er en nyere tendens indenfor blandt andet sundhedsområdet, der handler om blidt at ’puffe’ folk til at handle sundere ved fx at gøre det sjovere at tage trappen i stedet for elevatoren.
Flere byer har grebet bolden
Mange kommuner arbejder allerede på at forbedre folkesundheden ved at gøre motion til en leg. I Sund-By-Netværket, der er et nationalt samarbejde mellem 57 kommuner samt Region Hovedstaden og Region Nordjylland, er en central del af strategien at skabe byer, der inviterer til sundhed.
- I fremtiden vil byerne være indrettet, så de lokker os til at være mere fysisk aktive. I mange kommuner er der en erkendelse af, at hvis vi skal ændre på folkesundheden, så er det ikke nok med individuelle tilbud. Vi bliver nødt til at indrette vores byer på en fundamental anden måde. Vi skal tænke sundhed ind, når vi udvikler og renoverer vores byer, udtaler Peter Holm Vilstrup, der er formand for Sund-By-Netværket og sundhedscenterchef i Odense Kommune.
Der er ifølge sundhedscenterchefen flere nyskabende initiativer på vej forskellige steder i landet. I hans egen kommune har de etableret legegader og er ved at etablere interaktive dansemaskiner i byen. I Ringkøbing vil man at etablere en motionsvenlig ”PulsPark”. Og i Gladsaxe vil man etablere en række runde ”cirkusarenaer” på et P-areal til hop og sving mellem søjler.