23948sdkhjf

Stor interesse for at forny nedslidte byområder

Et stort antal kommuner har ansøgt om at få del i 2012-midlerne til områdefornyelse.
Kommunernes interesse for at forny nedslidte by- og boligområder er overvældende.

Det oplyser Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter, der har modtaget ansøgninger for over 108 mio. kr. fra i alt 19 kommuner, som alle ønsker at få andel i 2012-midlerne til områdefornyelse.

- Det glæder mig, at kommunerne viser så stor vilje til at investere i at forbedre nedslidte og problemramte byområder – både i landets større og mindre byer. Det store antal ansøgninger viser, at der lokalt er mange gode ideer til at styrke bymiljøer og sikre vækst, siger minister Carsten Hansen.

Overraskende stor interesse
De foregående fem år – fra 2007 til 2011 – er der i gennemsnit årligt søgt om 91 mio. kr. i støtte, og konkurrencen om at få del i midlerne er således ekstra stor i år.

I ministeriet finder man interessen overraskende i lyset af, at flere kommuner har givet udtryk for, at deres økonomi er presset. Kommunerne skal nemlig selv bidrage med det dobbelte beløb til det enkelte områdefornyelsesprojekt.

Blandt ansøgerne er der 13 mindre byer, otte større byer og to nyere boligområder.

50 mio. kr. til fordeling
Det er ikke alle kommuner, der har søgt om støtte, som kommer gennem nåleøjet. Den årlige ramme til områdefornyelse er nemlig 50 mio. kr.

De mange ansøgninger bliver nu behandlet og udvalgt ud fra konkrete udvælgelseskriterier. Derefter har de udvalgte kommuner knap et år til at udarbejde et program for den konkrete gennemførelse af områdefornyelsen i samarbejde med de lokale aktører og borgere.

I april får de 19 kommuner besked om, hvorvidt de får andel i dette års midler til områdefornyelse eller ej.

Følgende kommuner har søgt om puljemidler:
Faxe, Frederiksberg, Furesø, Hjørring, Jammerbugt, Kerteminde, København, Mariagerfjord, Morsø, Odsherred, Samsø, Skive, Svendborg, Thisted, Tønder, Vejle, Aabenraa, Aalborg og Aarhus.

Fakta om områdefornyelse
Kommuner kan søge om støtte til at gennemføre områdefornyelse i problemfyldte byområder. Med problemramte byområder forstås:


• Nedslidte byområder i mindre byer under 10.000 indbyggere
• Nedslidte byområder i større byer
• Nyere boligområder med store sociale problemer
• Ældre erhvervs- og havneområder

Fornyelsen skal gøre bymiljøerne i områderne mere attraktive og trække en økonomisk udvikling i gang. Støtten skal blandt andet bruges til at forny gader, veje og pladser samt sætte sociale eller kulturelle aktiviteter i gang.

Af den samlede statslige udgiftsramme til byfornyelse på ca. 278 mio. kr. afsættes 50 mio. kr. årligt til gennemførelse af områdefornyelse. Der kan højst tildeles 10 mio. kr. i udgiftsramme til det enkelte områdefornyelsesprojekt.

Udvælgelseskriterier for reservation af støtte til områdefornyelse sker på baggrund af kriterier, der udtrykker områdets behov for offentlig indsats.

Yderligere info på www.mbbl.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109