23948sdkhjf

Bjergvarme luner i Miljøministeriet

Et af Bornholms største bjergvarmeanlæg, der også er blandt de første, er nu blevet sat op i Naturstyrelsens skovridergård.
Her skal energi fra det Bornholmske grundfjeld fremover opvarme 15 ansattes arbejdsplads og den private del af skovridergården.

- Vi har sagt farvel til lind strøm af tunge tankbiler med fyringsolie og goddag til varme klipper. I stedet for sort røg har vi nu en solsort på skorstenen. Det skåner klimaet og sparer samtidig penge, siger skovrider Søren Friese, Naturstyrelsen.

200 meter granit
Bjergvarmeanlægget består af en varmepumpe og 1,2 kilometer gummislange med væske, der snor sig op og ned gennem tre 200 meter dybe huller, der er boret i klippen.

Væsken cirkulerer gennem slangerne og transporterer på den måde varme fra undergrunden op til overfladen.

Det nye bjergvarmeanlæg forventes mindst at halvere udgifterne til opvarmning.

Alle bygninger gennemgås
Skovridergården er 200 år gammel og er forud for overgangen til vedvarende energi blevet kraftigt udbygget og isoleret med blandt andet nye termovinduer.

Det er sket i forbindelse med Miljøministeriets gennemgang af samtlige 50 kontorbygninger rundt om i landet som led i det såkaldte ESCO projekt. Sammen med ESCO-partneren Schneider Electric gennemgåes de enkelte bygninger for en vurdering af, hvordan man bedst og billigst kan minimere energiforbruget til opvarmning.

Energibesparelsen forventes at blive omkring 25 % i forhold til tidligere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094