Jakobsen og Blindkilde starter klimasikring som digebygger
Det nye dige, der skal beskytte Randers-bydelen Vorup mod stormflod og højere vandstand er officielt gravet i gang,
Efter det symbolske spadestik kunne entreprenør Jakobsen og Blindkilde gå i gang med digearbejdet, som - hvis alt går planmæssigt - står klar i 2022/2023. Det skriver Vandmiljø Randers i en pressemeddelelse.
Diget er første del af klimatilpasningsprojektet Storkeengen, der skal ruste Vorup til klimaforandringernes konsekvenser med højere vandstand, oftere stormflod og mere og kraftigere regn.
NCC-firma udfører den årelange klimasikring
Vandmiljø Randers og Randers Kommune valgte i sensommeren NCC-selskabet Jakobsen & Blindkilde til at løfte opgaven. De skal sammen med WSP (tidligere Orbicon-WSP) samt C.F. Møller Architects og Geo som underrådgivere realisere planerne for naturområdet Storkeengen.
Projektets samlede kontraktsum er cirka 23 mio. kr.
Forud for spadestikket er gået fem års forberedelse. Projektet er ifølge Vandmiljø Randers i sin tilblivelse fra planer til konkret tidsplan er blevet rost blandt branchefolk for den nytænkende og ambitiøse måde at samtænke byudvikling, naturformidling og klimatilpasning.
Randers Kommune og Vandmiljø Randers har gradvist øget aktiviteterne, når det gælder klimatilpasning og af god grund. Randers er udpeget som ét ud af 14 områder i Danmark, der med sin placering er særligt udsat for oversvømmelse.
Og det at beskytte byen lagde borgmesteren også vægt på i sin tale:
– Storkeengen udgør første del af den fremtidige klimabeskyttelse af Randers by – nemlig Klimabåndet. Projektet har derfor stor betydning for det videre arbejde med at realisere byens allerstørste udviklingsprojekt nogensinde; Flodbyen Randers, sagde Randers’ borgmester Torben Hansen
– Vi tager i dag hul på det enorme stykke arbejde
Siden 2015 har Vandmiljø Randers intensiveret sin tilstedeværelse i Vorup, hvor kloaksystemet systematisk ændres gennem separatkloakering. Det forberedende arbejde gør, at bydelen snart er den første separatkloakerede og klimatilpassede område i Randers.
– Vi tager i dag hul på det enorme stykke arbejde: at klimatilpasse en stor del af Vorup, når vi i dag starter arbejdet med at anlægge et 270 meter langt dige. Et dige, der skal beskytte mod stormflod og højere vandstand og sikre, at det kommende regnvandsbassin og ejendommene bag diget ikke oversvømmes, sagde næstformand i Vandmiljø Randers’ bestyrelse Iben Sønderup.
Diget er ét af flere tiltag i Storkeengsprojektet. I 2022 vil udvalgte veje i Vorup blive omdannet til skybrudsveje. Ud over at beskytte de lavtliggende dele af Vorup skal diget også øge adgangen til engens og Gudenåens unikke natur gennem et stisystem på og fra diget.