23948sdkhjf

Adserballe & Knudsen-projekter viser grønne fordele i krydslamineret tømmer

Gennem et samarbejde med Boligselskabet Sjælland har entreprenørvirksomheden Adserballe & Knudsen fået fasttømret, at krydslamineret tømmer er en grøn fremtidsløsning.

  Der findes i dag mange innovative træløsninger, som udgør reelle alternativer til traditionelle byggemetoder. En af de særdeles spændende er krydslamineret tømmer (CLT), og det har entreprenørvirksomheden Adserballe & Knudsen A/S (A&K) gode erfaringer med at bruge. Farum-entreprenøren har en rammeaftale med Boligselskabet Sjælland om fire projekter samt et femte, der igangsættes næste år. Aktuelt bygger entreprenøren på 67 bæredygtige boliger kaldet Toppen i Trekroner tæt ved Roskilde Universitet. Projektchef i A&K, Rasmus Lind-Holm, forklarer, at dette byggeri og de foregående sætter streg under brugen af CLT – på flere måder. ”CLT-byggeri har flere fordele. Det handler bl.a. om høj byggehastighed. Udstyret behøver heller ikke at være så stort – en lastbilkran vil ofte kunne gøre arbejdet. Indeklimaet i byggefasen er også bedre, hvilket er en fordel for arbejdsmiljøet. Et betonbyggeri kan føles som en drypstenshule om vinteren, men det kan man undgå med CLT,” siger han og tilføjer: ”Derudover er der det bæredygtige argument. Det er virkelig et stærkt alternativ til betonbyggeri. Både ift. udledning i byggefasen og træets oplagring af CO2. På projektet Skadesmosen, som er på ca. 4.000 kvadratmeter, er der sparet 750 ton CO2. Det taler virkelig ind i nutidens værdipolitik om bæredygtighed.”

”CLT-byggeri har flere fordele. Det handler bl.a. om høj byggehastighed. Udstyret behøver heller ikke at være så stort”
Rasmus Lindholm, projektchef, A&K

Kommet for at blive
Produktionsdirektør i A&K, Rasmus Rømer Lausen, tager også en række positive erfaringer med fra de aktuelle CLT-projekter. ”Boligselskabet Sjælland har taget meget seriøst, at vi som verden bliver konfronteret med nogle store forandringer, og de har udvist mod til at forsøge at gøre en reel forskel. CLT redder ikke hele verden, men det er et reelt bidrag til en grønnere byggebranche,” siger han. Han mener, at samarbejdet med Boligselskabet Sjælland er med til at vise vejen for andre. ”Noget af det smukke ved partnerskabet er, at vi konstant udvikler os og bliver bedre. Samarbejdsmodellen er perfekt til at revidere vores strategier og processer, finde og udnytte optimeringspotentialer, gøre byggeprocessen endnu mere effektiv og løbende få mere bæredygtighed for pengene ind i byggeriet,” siger han og tilføjer: ”Jeg tror, at vi vil se langt flere byggerier med bærende trækonstruktioner i fremtiden. CLT er kommet for at blive, og nu, hvor vi er ved at være så dygtige til at bygge med det herhjemme, vil vi se flere og flere bygherrer, som vælger det til for at højne den miljømæssige bæredygtighed i projektet.”

ADSERBALLE & KNUDSEN A/S

A&K er en entreprenørvirksomhed, som hører hjemme i Farum nord for København.

Den udmærker sig ved at have særlige kompetencer inden for renovering og nybyggeri, herunder CLT og egenproduktion i tømrer.

Samarbejdet med Boligselskabet Sjælland omfatter i alt 292 CLT-boliger fordelt på Skadesmosen og Toppen i Trekroner, Skousbo I & II i Viby Sjælland og Vibehaven på  Køgevej i Ringsted. Sidstnævnte igangsættes i 2021.

Kilde: Adserballe og Knudsen A/S

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094