Fundamentsag: Beton på halv styrke under 86 meter højhus
Betonfundamentet under et 86 meters højhus i projektet Bryggens Bastion på Amager er flere steder under halvdelen af den anbefalede styrke.
Det viser en ny rapport fra Teknologisk Institut, der har undersøgt fundamentet, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i.
'Der er i brudfladerne efter trykprøvningen observeret at Beton 2 (den svage beton, red.) blandt andet indeholder stålfibre, plastfibre og i et enkelt tilfælde et sort materiale med konsistens og udseende som elastisk fugemasse,' står der ifølge Ekstrabladet i instituttets rapport, som er sendt til Københavns Kommune.
Fakta: Bryggens Bastion
Bryggens Bastion tæller 125.000 kvm bolig- og erhvervsareal.
Projektet består af otte karréer og to slanke tårne med hhv. 23 og 30 etager (86 og 99 meter).
I sin tid anbefalede Norconsult, at betonen til det cirka to meter dybe fundament skulle have en styrke på 35 MPa. Undersøgelserne viser, at der øverst er brugt beton med en styrke på over 50 MPa. Men flere steder i den nederste halvanden meter er styrken under det halve af de anbefalede 35 MPa.
Bryggens Bastion er opført af Bach Gruppens BG Njalsgade ApS, og betonen er leveret af BG Beton, der også er et datterselskab til Bach Gruppen.
Fra Bach Gruppen lyder det til Ekstrabladet, at man ikke ønsker at stille op til interview. I en generel udtalelse fra selskabets direktør, Lene Christensen, lyder det, at Norconsult i rollen som selskabets eksterne rådgivende ingeniører har analyseret Teknologisk Instituts seneste resultater og ikke ser at der er sikkerhedsmæssig risiko ved bundpladen og styrken af den benyttede beton.
Sagen kort
Bach Gruppen blev i slutningen af marts politianmeldt af København Kommune, som ikke mener, at den midtjyske entreprenør har fremlagt tilstrækkelig dokumentation for kvaliteten af bundpladen under den 86 meter høje bygning.
I den forbindelse har Bach Gruppen indledt en efterforskning og undersøgelse af BG Beton.
– Vi samarbejder fuldt og helt med Københavns Politi i sagen, som vi naturligvis tager meget alvorligt. Hver en sten skal vendes, så vi kan få klarhed over, hvad der er foregået og om eventuelle ansvarlige skal stilles til ansvar, har Martin Rasmussen, juridisk direktør hos Bach Gruppen, tidligere skrevet til redaktionen.
Artiklen er en del af temaet Betonskandalen.