23948sdkhjf

Ofre for asbest sikres bedre mulighed for at få erstatning

Naboer til den tidligere eternitfabrik i Aalborg og andre virksomheder, der før har brugt asbest i produktionen, vil fremover kunne søge om erstatning, hvis de er - eller bliver - alvorligt syge. 

Det skriver Fagbladet 3F.

Regeringen vil udvide den nuværende godtgørelsesordning for asbestofre til også at omfatte personer, der ikke selv har arbejdet med asbest, men har udviklet lungehinde-, bughinde- eller testikelhindekræft efter at have været udsat for en industriel smittekilde og andenhåndseksponering af de potentielt livsfarlige asbestfibre. 

- Det er en rigtig god idé at give dem, der er blevet alvorligt syge, mulighed for at få erstatning, siger Øyvind Omland, professor emeritus ved Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. 

Sammen med en række kollegaer stod han sidste år bag et opsigtvækkende forskningsprojekt, som viste, at 38 tidligere elever, der havde gået i skole tæt på den tidligere eternitfabrik i Aalborg, var døde af lungehindekræft. 

- Problemet med asbest er, at det ikke lader sig afgrænse til et fabriksområde. Støvet og fibrene blæser i den retning, som vinden bærer dem. Derfor er der mange mennesker, som uforvarende er blevet udsat for asbest med risiko for at udvikle lungehindekræft, siger Øyvind Omland. 

I finanslovsforslaget for 2021 er der næste år sat 9,1 mio. kr. af til at udvide ordningen for asbestofre. I 2022-2023 skal der sættes 9,6 mio. kr. af årligt og i 2024 yderligere 10,2 mio. kr.

Det har ikke været muligt for Fagbladet 3F at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.082