23948sdkhjf

Kæmpebyggeri nedbringer budgetoverskridelse

Byggeriet af det 45.000 m² store Niels Bohr Science Park er tilbage på sporet. En budgetoverskridelse på ca. 265 mio. kr. er nu bragt ned til 110 mio. kr.
Siden ultimo september har rådgiverne bag nybyggeriet Niels Bohr Science Park arbejdet på at finde alternative løsninger for at nedbringe en budgetoverskridelse på ca. 265 mio. kr.

Resultatet er, at overskridelsen nu er nede på 110 mio. kr., og Dekan Nils O. Andersen understreger i Københavns Universitets nyhedsbrev, at reduktionerne ikke er fundet ved reduktion i arealer eller ændringer af kvalitetsniveauer – de er udelukkende fundet på optimering af tekniske løsninger.

Konkret er der tale om nye løsninger for ventilation og luftskifte, hvilket har givet en besparelse på - 68,0 mio. kr. Hertil kommer konfiguration/geometrioptimeringer samt installationer, der har bidraget med besparelser på henholdsvis - 42,6 og -20,7 mio. kr.

Alle 45.000 m² bygges
Med de fundne besparelser er det således sikret, at byggeriet opføres i sin fulde størrelse på ca. 45.000 kvadratmeter, sådan som det hele tiden har været planen.

Undervisningslokaler og faciliteter til forskere og studerende bevares, men universitetet har dog måttet give afkald på dele af værkstedsfaciliteterne. Mekaniske værkstedsfaciliteter på 400 kvm samt 40 kvm til birum udgår af projektet, og det samme gør montagehallen på 97 kvadratmeter.

Til gengæld øges byggeriets gør-det-selv-værksted til ca. 30 kvadratmeter og Elektronikværkstedet bliver fremover på ca. 125 kvadratmeter. Dekan Nils O. Andersen forklarer:

- I den hårde prioritering og granskning, som projektet nu har været underlagt, har vi været nødt til at spørge os selv, om der var opgaver og funktioner, som kunne tænkes løst andre steder eller andre måder. Der er stadig værkstedsfunktioner i bygningen, og vi drøfter nu grundigt i institutlederkredsen, hvorledes vi efter 2015 bedst forankrer aktiviteten på fakultetet. Indtil da er det "business as usual". Derfor føler jeg samlet set, at vi har fundet en fornuftig løsning, der tilgodeser behovene, siger dekanen i nyhedsbrevet Science Nyt.

En historisk chance
Det har ikke været muligt at bringe budgetoverskridelsen helt ned på nul, da vurderingen er den, at yderligere besparelser ville bevirke, at projektets intentioner omkring funktionalitet, fleksibilitet og foranderlighed ikke vil kunne fastholdes på et acceptabelt niveau. Om det siger Nils O. Andersen:

- Vi har en historisk chance for at få nyt byggeri til forskning og uddannelse. Kigger vi tilbage i historiebøgerne sker dette med 40-50 års mellemrum. Når jeg kombinerer det med den interesse eksterne interessenter har vist os gennem det seneste års tid og vores fortsatte stigning i både antal VIP-medarbejdere og omsætning, så har vi ikke været i tvivl om, at det var en nu-eller-aldrig-situation. Skulle vi have et fuldt funktionsdygtigt hus med den ønskede fleksibilitet og foranderlighed, så måtte vi også påtage os at finansiere de resterende ca. 100 mio. kroner ad anden vej. Og den beslutning gav Styregruppen grønt lys for i fredags.

Geometrioptimeringerne, ændringerne af forhold omkring ventilation og luftskifte, udeladelse af værkstedsfunktioner mv. betyder, at en del af særligt stueetagen i bygningsafsnit 1 bliver rokeret rundt. Alt det skal rådgiverne først nu til at tegne nu efter Styregruppens beslutning.

Alt i alt forlænges projektets overordnede tidsplan med 1 år, dvs. ibrugtagning fra medio 2015 til medio 2016. Tidsmæssigt betyder det, at godkendelse af dispositionsforslaget (herunder tegningerne og bygningens layout) vil ske medio april 2012 i stedet for som oprindeligt planlagt medio april 2011.

Styregruppen har indkaldt til stormøde den 13. december med alle interesserede forskergrupper og brugergrupper. Her vil rådgiverne gennemgå det grundlag, som byggeprojektet nu kører videre på og præsentere den nye tidsplan for planlægningsprocessen fra januar 2012 til april 2012.

Find rådgivernes analyserapport på www.science.ku.dk

Kilde: Københavns Universitet / Science Nyt

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079