23948sdkhjf

Bæredygtige boliger i maritime omgivelser

Et af Aarhus’ mest spændende projekter – ”Havnehusene” med 238 lejligheder – skyder næste år op på Nordhavnen. Entreprenør på projektet til ca. 170 mio. kr. er Dansk Boligbyg.
Brabrand Boligforening løftede tidligere på måneden sløret for vinderprojektet i konkurrencen om et stort boligbyggeri, som over de kommende år opføres på Nordhavnen i Aarhus.

238 almene lejligheder – fordelt med 83 familie- og seniorboliger samt 155 enheder til ungdomsbolig – indrettes i det lidt over 12.000 m² store byggeri, som også får parkeringskælder.

Totalentreprisen er gået til Dansk Boligbyg, der har Adept, Luplau og Poulsen samt Niras med på holdet. Første spadestik til det 170 mio. kroner store byggeri tages næste sommer, og for Dansk Boligbyg er der tale om det største enkeltprojekt i virksomhedens historie.

Vil opfylde 2025-krav
Arkitekterne har taget det bedste fra byens eksisterende karréstruktur og nyfortolket denne i et nutidigt og bæredygtigt udtryk på de bynære havnearealer i Aarhus Nordhavn. Den enkle bygningsstruktur suppleres af drivhuse på taget, varierende bygningshøjder og bæredygtige tiltag, der gør den nye boligbebyggelse robust og fremtidssikret.

Det bliver et byggeri, der går langt i bestræbelserne på at opfylde fremtidens energikrav. Det er Brabrand Boligforenings mål, at byggeriet på havnen kommer til at opfylde energi-kravet 2025. En energiklasse, som endnu ikke er formuleret, men som den fremtidige bebyggelse ventes at kunne opfylde – blandt andet via 1.300 m² solpaneler på tagene.

Selve tagfladerne bliver bæredygtige, aktive og til fælles brug. Nogle udlægges med store drivhuse og områder til dyrkning af egne afgrøder. Samtidig etableres store tagterrasser i læ af både bygning og drivhuse. På de højest liggende tage etableres der grønne tage, hvor der også placeres solfangere. På den måde tillægges alle tagflader bæredygtige funktioner – sociale som miljømæssige.

Del af et 'nyt' Aarhus
Idéen i byggeprojektet er at opføre boligerne som en gade med byhuse med fælles, grønt gårdrum. Byggeriet opføres som en karré med ni forskellige boligtårne, hvor gårdrummet skaber en følelse af fællesskab. Bygningernes forskellighed skabes gennem varierede bygningshøjder og ved anvendelse af forskellige slags mursten, fuger og murstens-forbandt.

Bebyggelsens skala nedtrappes mod lystbådehavnen med familieboligerne placeret længst fremme mod vandet. Familie- og +55 boligerne bliver i forskellige størrelser og får fra to til fem værelser. Konceptet for ungdomsboligerne omfatter bl.a. et stort fælles køkken og samlende opholdsrum i sammenhæng med ankomst til bygningen. Fælleskøkkenet flyder samtidig ud i gårdmiljøet med en plads foran facaden, der er åben. Op gennem bygningen med ungdomsboliger placeres fællesrum, så alle beboere har tæt kontakt til et fællesareal. På bygningens ene tagflade etableres et aktivitetsrum.

Grunden, hvor det nye byggeri skal opføres, ligger i den nordlige del af de bynære havnearealer på kanten mellem den bevaringsværdige bydel omkring lystbådehavnen, og den nye bydel, der vokser frem nu og i de kommende år. Bebyggelsen indgår derfor som en del af udviklingsområdet de nære havneområder, hvis indhold forvandler byens fremtid, og skaber et ’nyt’ Aarhus, der vender ’ansigtet’ mod vandet.

- Randbebyggelsen viste sig at være det helt rigtige til stedet. Den samler boligerne omkring et stort, grønt gårdrum i læ for vinden og skaber de bedste lysforhold for boligerne, fortæller partner Martin Laursen fra Adept.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125