Radarbølger mod oversvømmelser
Københavns Energi, ingeniørfirmaet Krüger og Lynettefællesskabet er blandt parterne i et nyt stort projekt, hvor radarbølger anvendes i udvikling af nye teknologi.
Det miljøteknologiske projekt med radarovervågning af regnskyer er sat i gang med en støtte på to millioner kroner fra Miljøministeriet. Med intelligente, mere effektive kloaker kan indsatsen mod oversvømmelser forbedres og udvikles indbringende grøn teknologi.
Kobler vejrdata på IT-systemer
Ideen med projektet er, at en radar holder øje med skyerne og fortæller, hvor der vil falde regn med meters nøjagtighed - to timer før den falder. Dermed kan kommunen nå at tilpasse kloaksystemet til den forestående belastning. Det sker ved at åbne og lukke sluser, så udsatte steder bliver afskærmet - eller ved at gøre pumper klar til at sende regnvandet hen til de dele af kloaksystemet, der har mest plads. Dermed undgår man oversvømmelser.
Københavns kloakker er allerede i dag udstyret med pumper, spjæld og bassiner, der kan styre og opbevare spildevandet. Den store teknologiske udfordring ligger at koble vejrdata sammen med de IT-systemer, der styrer renseanlæg og kloakker.
Projektet testes resten af året over hele Storkøbenhavn og Vestegnen. Det udføres i et samarbejde mellem Lynettefælleskabet, Spildevandscenter Avedøre, Københavns Energi og ingeniørfirmaet Krüger. Projektet koster 7,3 millioner kroner.