Reaktioner på finanslovsforslaget
Hvad mener byggeriets organisationer om regeringens udspil til en ny finanslov? Building Supply har samlet reaktionerne.
- Finanslovsforslaget vil skabe beskæftigelse i vejsektoren. Derfor er Asfaltindustrien positiv over for forslaget, hvor der er udsigt til en forøgelse af investeringerne i 2012 på vejområdet på skønsmæssigt 500 millioner kroner svarende til knap 600 årsværk.
- Vi havde håbet på mere til vejene, men vi er klar til regeringens fremrykning og ser frem til at få udpeget de konkrete opgaver.
Adm. direktør Anders Hundahl
BAT
- Vi bakker op om regeringens taktik om at investere sig ud af krisen i stedet for at spare, således at vi kan beholde skindet på næsen.
Formand Peter Hougård Nielsen
Dansk Arbejdsgiverforening:
- Regeringen gør det dyrere at drive virksomhed i Danmark. Det er ikke det, som vi har brug for, og det er i overraskende modstrid med regeringsgrundlaget. For eksempel øges arbejdsgivernes betaling til elevrefusion med 1,8 mia. kr. over de næste to år uden et eneste initiativ, der vil medvirke til at højne erhvervsuddannelsernes kvalitet og omdømme.
- Det store underskud er en trussel mod det danske renteniveau, og sammen med skatteregningen til erhvervsliv og medarbejdere er der her lagt spærringer ud for væksten, der klart vil modarbejde regeringens forsøg på at kickstarte økonomien.
Adm. direktør Jørn Neergaard Larsen
Danske Arkitektvirksomheder:
- Er det fornuftigt af regeringen på den måde at investere i øget økonomisk vækst? Kan det overhovedet lade sig gøre? Er det forsvarligt at lempe finanspolitikken i en tid med stor uro på de finansielle markeder og betydelig usikkerhed om Euroen? Jeg vil gerne vove et øje og svare et forsigtigt ja over hele linjen. Danmark har et solidt økonomisk råderum i kraft af lav offentlig gæld og overskud på betalingsbalancens løbende poster.
Direktør Christian Lerche
Dansk Byggeri:
- Det skal stå klart, at øgede investeringer skal udspringe af et behov for ikke bare at stimulere beskæftigelse og omsætning, men også af et behov for at få udført nogle opgaver, som kan være med til at smøre samfundsmaskineriet på en fremadrettet måde.
- Det er klogt at lade den gældende ordning (BoligJob-ordningen, red.) få lidt bedre tid og give mulighed for mere solidt at overveje, hvordan en afløser med en grønnere profil bør skrues sammen.
Direktør Lars Storr-Hansen
Dansk El-Forbund
- Regeringen omtaler kun renoveringer af vinduer, isolering af tage og hulmursisolering i finansloven. Det er der også brug for, men det er områder, hvor der allerede er sket store fremskridt de senere år. Nu er det på tide, at der kommer fokus på at få nedbragt el-forbruget.
- Vi savner desuden incitamenter for at få elrenoveret lejeboliger. Hverken udlejere eller lejere af lejeboliger kan i dag se en økonomisk gevinst ved at nedbringe energiforbruget, herunder elforbruget.
Formand Jørgen Juul Rasmussen
Dansk Erhverv:
- Det kan være fornuftigt at stimulere økonomien på et tidspunkt, hvor tingene er ved at gå i stå, men det er et meget stort beløb og et meget ensidigt fokus på offentlige investeringer, som regeringen lægger op til. Her havde jeg gerne set, at der blev tænkt lidt ud af boksen, og at nogle af investeringerne var gået til øget digitalisering og udvidelse af it-infrastrukturen.
- Hvis regeringen ønsker at skabe vækst og arbejdspladser, nytter det ikke at vælte skatter og afgifter for 5 milliarder kroner ned over verdens i forvejen mest skatteplagede befolkning og erhvervsliv. Finansieringen burde i langt højere grad findes gennem effektiviseringer og besparelser i verdens største offentlige sektor, bl.a. gennem øget konkurrenceudsættelse og bedre udnyttelse af velfærdsteknologi
Adm. direktør Jens Klarskov
Dansk Industri:
- Det er stærkt betænkeligt, at regeringens forslag til næste års budget indeholder en lang række nye skatte- og afgiftsstigninger. I en økonomi med begrænset vækst, svag konkurrenceevne og manglende lyst til at forbruge og investere er højere skatter og afgifter ikke svaret på vores udfordringer. Og slet ikke når vi i forvejen har verdens højeste skattetryk.
- Regeringen planlægger at stimulere økonomien med knap 20 mia. kr. de næste to år, primært ved at fremrykke offentlige investeringer. Det er ikke nogen langtidsholdbar løsning. Svaret på lavvæksten er ambitiøse reformer, der øger arbejdsudbuddet og begrænser de offentlige udgifter og herigennem skaber platformen for, at vi kan genskabe de 175.000 arbejdspladser i den private sektor, som krisen har kostet.
Adm. direktør Karsten Dybvad
Dansk Metal:
- Vi har endelig fået en regering, som tager arbejdsløsheden alvorligt, og som kan se det fornuftige i at bruge den enestående lejlighed til at indhente en del af det store vedligeholdelsesefterslæb til gavn for den almindelige lønmodtager her og nu.
Formand Thorkild E. Jensen
Dansk Vejforening:
- En samlet forøgelse af investeringerne i infrastruktur fra 2012 til 2013 på 0,8 mia. kroner tager vi som udtryk for, at regeringen anerkender bl.a. vejenes betydning for vækst og jobskabelse.
- Der er rigeligt med opgaver at løse på vejområdet – herunder vedligeholdelsen af vejnettet som Regeringens fremrykningsplan tager fat på. Alle vedligeholdelsesopgaverne kan dog ikke løses i 2012-2013, og Dansk Vejforening opfordrer regeringen til også at fremsætte et forslag til en langsigtet vedligeholdelsesindsats.
Sekretariatschef Søren Bülow
Håndværksrådet
- Regeringen bør fokusere mere på Danmarks små og mellemstore virksomheder, for det er SMV'erne, der skaber ny vækst og arbejdspladser. Godt nok styrkes og forlænges kom-i-gang låneordningen, som er målrettet iværksættere, men på finansieringsområdet er der brug for langt flere initiativer.
Adm. direktør Ane Buch
KL:
- Som det fremgår af regeringens finanslovsforslag, er der ikke nogen nye penge i kickstarten til kommunerne. Vi budgetter allerede i 2012 med det løft på 4,9 mia. kroner, som er med i finanslovsforslaget. Hvis vi skal endnu højere op, kræver det friske penge.
- Hvis der er politisk vilje til at fremrykke offentlige investeringer for at sætte gang i væksten, kan kommunerne godt levere et ekstra bidrag. Men det kræver, at vi får bedre lånemuligheder, fx en automatisk låneadgang
Formand Jan Trøjborg
Tekniq:
- Det er brandærgerligt, at regeringen vælger at smide sten på vejen i form af massive øgede udgifter til private virksomheder, når nu ønsket har været en kickstart af dansk økonomi.
- Vi hilser det velkomment, at regeringen fra 2013 vil omdanne ordningen til en ren tilskudsordning til grønne investeringer. En af forudsætningerne for, at danskerne begynder at investere mere i energieffektivisering og klimavenlig opvarmning i boligen er, at tilbagebetalingstiderne på investeringerne falder. Og det kan blandt andet ske gennem øget tilskud.
- Lige pt. er der kapacitet i installations- og byggebranchen til, at vi kan udføre de fremrykkede offentlige investeringer. Så det kan vise sig at være en god idé at fremrykke investeringerne, også selv om der reelt set ikke sættes flere penge af.
Adm. direktør Niels Jørgen Hansen
Trælasthandlerunionen TUN
- Det er tiltrængt, at der kommer større investeringer indenfor byggeriet. Jeg er helt enig i, at en fremrykning af offentlige investeringer skal øremærkes energibesparende løsninger. Derved kan energiforbruget nedbringes i de kommende år, hvor vi uden tvivl vil se et pres på energipriserne.
- Den grønne tilskudspulje ligner lidt af en fuser! For det første er puljens størrelse 1/3 af den renoveringspulje vi så i 2009. For det andet træder den først i kraft i 2013, hvilket kan sætte en dæmper for investeringslysten indtil 2013. Dette er dårligt politisk arbejde! Så hellere sæt fradraget på BoligJobordningen op og gør den permanent.
Adm. direktør Palle Thomsen
3F
- Dansk økonomi får, som det blev lovet under valgkampen, en hårdt tiltrængt kickstart. Det giver job til mange af vores medlemmer, når almene boliger skal renoveres, og når der investeres i nye veje og bedre jernbaner. Jeg vil også gerne kvittere for 1.500 ekstra praktikpladser til de unge.
Forbundsformand Poul Erik Skov Christensen
Læs også: Finanslovsforslag med milliarder til byggeriet