Samarbejde baner vejen for succes på stort vandværksprojekt
I Værløse er renoveringen af Værket ved Søndersø, Danmarks næststørste vandværk, nu gået ind i en ny fase.
Det gamle overfladevandværk er revet ned, kælderen til de nye vandværk er bygget, og nu begynder det nye byggeri at rejse sig over jorden.
Den nye bygning kommer til at stå færdig i 2021. Til den tid begynder en delvis nedrivning og nybygning af det gamle vandværk, og det samlede byggeri bliver afsluttet i 2025. I hele perioden skal enten det nye eller det nuværende vandværk levere vand for at sikre forsyningen til hovedstadsområdet.
Det stiller særligt høje krav til koordinering og samarbejde, fortæller projektleder Troels Lund:
Projekt til en halv milliardHOFOR er i gang med den største modernisering af vandværker i Danmark og har samlet et hold af de dygtigste folk på feltet i samarbejdet 'V3VV'. Dette samarbejde står for projektmodningen af tre store vandværksmoderniseringer på Værket ved Søndersø, Værket ved Thorsbro og Værket ved Gevninge. Byggeriet af det første af dem, Vandværket ved Søndersø, blev påbegyndt i februar 2019. Det videre projekt omfatter etablering af et nyt vandværk med blødgørings- og procesanlæg, og efterfølgende en renovering af det eksisterende bevaringsværdige vandværk inkl. indbygning af rentvandstanke, skyllevandsbeholdere, genfiltrering m.m., samt en afsluttende retablering. Det samlede anslåede projektbudget er ca. 500 mio. kr. Hofors entreprenører på Værket ved Søndersø er:
Hofors rådgivere på de tre vandværksmoderniseringer er:
|
– Vi skal naturligvis sikre, at der til hver en tid er nok drikkevand til alle vores kunder. Derfor kan vi ikke bare lukke vandværket ned, mens vi arbejder på det. Det stiller store krav til koordineringen blandt alle projektets deltagere, så vi kan holde forsyningen i konstant drift med undtagelse af nogle ganske få indgreb af timers eller få dages varighed, siger han i en pressemeddelelse fra Hofor, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab.
Netop derfor har der også fra start været stort fokus på at understøtte samarbejdet på tværs. Blandt andet ved at etablere et projektkontor i Rødovre, hvor Hofors egne folk kan sidde sammen med de rådgivere, der er tilknyttet projektet.
Entreprenører rystet sammen fra start
For snart tre måneder siden blev der sat navn på de tre entreprenører, der skal stå for det nye vandværk: NCC kommer til at stå for byggeriet af selve værket, Wicotec Kirkebjerg kommer til at stå for maskin- og procesanlægget, og DI-Teknik får ansvaret for elforsyningen til anlægget.
Siden kontraktunderskrivelsen har forsyningsselskabet gennemført et projektoptimeringsforløb, hvor man sammen med de tre entreprenører har gennemgået projektet i detaljer, haft en lang møderække og deltaget på flere seminarer.
– Det er vigtigt, at de kender hinandens behov og tidsplaner for de enkelte processer ned i mindste detalje, så den meget stramme tidsplan for projektet holder. Og så er det også nemmere at arbejde sammen på pladsen, når man har brugt lidt tid sammen, forklarer Troels Lund.
Den model har man også været meget tilfredse med hos NCC, hvor man er glade for at have investeret den ekstra tid fra start på projektet, der kræver tæt samarbejde mellem mange forskellige fagligheder.
Optimeringerne er nu blevet indarbejdet i Wicotec Kirkebjergs arbejde med projektet, og teknikentreprenøren er klar til opstart af præfabrikation af godt 800 rørstykker på værkstedet i Slangerup.