Dansk Byggeri: Grønt tilskud kan blive win-win
Hvis det udformes rigtigt, er forslaget om et grønt tilskud en win-win situation, mener Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri
Dansk Byggeri havde gerne set, at BoligJobplanen og tilskudsordningen til klimarenovering havde kørt parallelt, men anser det for politisk urealistisk. Forslaget om en grøn tilskudsordning målrettet energirigtige bygningsrenoveringer betegnes dog som en god idé set med klimabriller.
IfølgeTorben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, er forslaget helt i tråd med Dansk Byggeris oprindelige forslag om et ’grønt byggefradrag’, der vil bidrage direkte til at nå målet om et fossilfrit samfund. Det vil give et tiltrængt løft til byggeriet på et område, hvor det har vist sig svært at øge aktiviteten alene gennem oplysning og stigende energipriser.
Forudsætninger for succes
Den konkrete udmøntning af forslaget er endnu uklar, men for Dansk Byggeri er to ting afgørende, hvis en grøn tilskudsordning skal blive en succes.
For det første skal tilskudsbeløbet sættes i vejret i forhold til det nuværende håndværkerfradrag, så der bliver et reelt incitament til at foretage de nødvendige klima- og energiforbedringer. Ender tilskudsbeløbet i en størrelsesorden, som vi kender det fra den nuværende BoligJobordning, vil man få vanskeligere ved at opnå de ønskede effekter. Derfor foreslår Dansk Byggeri, at tilskuddet bliver i størrelsesordenen 40.000 kr. årligt pr. voksen medejer i ejerbolig eller beboer i lejebolig.
For det andet skal vi lære af renoveringspuljens administrative rædsler, så vi denne gang får en administrativ nem og ubureaukratisk løsning. Det nævner regeringen også i sit grundlag, men detaljerne kan være vanskelige at styre. Renoveringspuljen var et fornuftigt politisk forsøg på at fremme byggeaktiviteten, men ordningen opnåede desværre ikke sin fulde effekt, blandt andet fordi administrative besværligheder satte en kæp i hjulet.
Svensk inspiration
Derfor foreslår Dansk Byggier, at der snarest laves en simpel positivliste for energiforbedrende arbejder og materialer. Og med inspiration fra det svenske ”ROT-avdrag” foreslår Dansk Byggeri, at der anvendes en ’fakturamodel’, der letter administrationen, og som er enkel og incitamentsskabende. Fakturamodellen betyder, at borgeren ikke skal betale hele renoveringsbeløbet, idet SKAT udbetaler tilskuddet direkte til håndværkeren, som bare skal dele regningen op.
Det bebudede grønne tilskud bør på den måde blive et væsentligt bidrag til at få private boligejere med på vognen for energiforbedringer. Der må ske et løft med et ambitiøst mål om en fossilfri energiforsyning i 2050. Det betyder, at vi har ganske få år til en massiv omlægning og reduktion af det nuværende energiforbrug. Og at det grønne tilskud bør blive en vej til at indfri målsætningen.
Et tilskud målrettet energiforbedringer vil samtidig være med til at skabe nye jobs, fordi størstedelen af det støttede arbejde vil være opgaver der ellers ikke blev lavet. Dermed vil forslaget hjælpe til at flytte folk fra passiv forsørgelse til ordinær beskæftigelse, og derigennem gøre ordningen selvfinansierende.
Et grønt tilskud en altså win-win situation, der med den ene hånd hjælper til med at løse de klimaudfordringer, vi står overfor, og med den anden hånd sætter gang i vækst og beskæftigelse. Dansk Byggeri glæder sig til at bistå i den praktiske udmøntning, så vi opnår både en administrativ nem løsning og en ordning med den ønskede effekt.