Håndværksmestre skal leve op til sociale klausuler
Odense Kommune har siden 1. oktober stillet betingelse om, at virksomheder skal beskæftige lærlinge eller praktikanter, når opgaver inden for bygge- og anlægsopgaver samt tjenesteydelser kommer i udbud.
Siden den 1. oktober har kommunen via sociale klausuler stillet krav om, at virksomheder, der udfører arbejde med faguddannet personale, også skal have lærlinge eller praktikanter beskæftiget i virksomheden. Tiltaget har til formål at sikre, at virksomhederne tager del i det fælles ansvar, det er at få unge igennem uddannelsessystemet.
Hvis virksomheden er lille, eller opgaven er inden for et område, der ikke egner sig til at have lærlinge eller praktikanter, kan den sociale klausul handle om, at virksomheden skal bruge de unge i en afklarings- eller opkvalificeringsproces.
Klausul afhænger af opgave
Ved hver opgave, der kommer i udbud, vurderer kommunen, hvordan og om opgaven egner sig til en social klausul. Det handler blandt andet om opgavens varighed, størrelsen af opgavens samlede lønsum eller værdien af hele opgaven.
- Det gør vi, fordi vi gerne vil sikre en vis længde af lærlinge- eller praktikforløbet. Men også for at undgå at specielt mindre erhvervsdrivende, som kan have vanskeligt ved at tage lærlinge eller praktikanter ind, skal pålægges ansvar ud over, hvad de evner, siger indkøbschef Annette Bjørn.
Sociale klausuler gælder for:
De sociale klausuler omfatter alle erhvervsuddannelser tilknyttet nedenstående fag. Odense Kommune har vurderet potentialet til følgende uddannelser at være størst: snedker, tømrer, gulvlægger, VVS, elektriker, faguddannet anlægsgartner/ planteskoleuddannet gartner, smed, murer, maler, anlægsstruktør og kloakrørlægger, brolægger og kloakrørlægger, bygningskonstruktør samt bygningsmaler.
Læs mere om uddannelsesklausulerne på Odens Kommunes hjemmeside .