Ny energividen til håndværksmestre i Odense
Frem til 2013 er der et marked for energirenoveringer på 85-120 millioner i Odense alene. Det potentiale skal håndværksmestre lære at udnytte.
Statens Byggeforskningsinstitut peger på et marked for energirenovering i Danmark på 198 mia. kr. På lang sigt giver det et potentiale på 11 mia. kr. i Odense kommune.
En ny efteruddannelse udviklet af det privat-offentlige partnerskab Grøn Erhvervsvækst giver håndværkerne redskabet til at sparke gang i markedet. Mandag d. 10. oktober er samtlige håndværksmestre i små og mellemstore virksomheder i Odense kommune inviteret til orienteringsmøde om efteruddannelsen. Orienteringsmødet foregår på Odense Slot.
Potentiale for 180 håndværkerjob i Odense
Uddannelsen skal klæde håndværksmestrene på til at opsøge og udnytte det stort marked for energirenovering. Ved at samle håndværksmestre på tværs af brancher, bliver der også god mulighed for at lære af hinanden og danne netværk.
Frem til 2013 forventes der skabt et marked på 85-120 mio. kr. svarende til 180 job i Odense i regi af Grøn erhvervsvækst. Forud for efteruddannelsen i Odense, har et pilotprojekt været målrettet håndværksmestre i Kolding kommune.
-Efteruddannelsen har haft den betydning, at jeg også kigger lidt mere efter om der er andre opgaver forbrugeren kan have gavn af at få udført samtidig. Efteruddannelsen har samtidig informeret om de forskellige tilskudsmuligheder der er, siger Svend Erik Nielsen, Ravnsbjerg VVS, Kolding
Fornyer og udvikler håndværksvirksomhederne
Selve uddannelsen foregår over 9 byggemøder fra november 2011 til marts 2012. Byggebranchen, Odense kommune, IBC og Grøn erhvervsvækst har arbejdet tæt sammen for at få skruet efteruddannelsen ”Energirenovering for håndværksmestre” sammen, så den er med til at forny og udvikle håndværksmesterens virksomhed.
-På baggrund af vores erfaringer med uddannelsen i Kolding og Middelfart er der til Odense videreudviklet et rigtig godt koncept, som matcher det håndværksmestrene efterspørger. Der er i uddannelsen en vægtning med 60 % energifaglighed, 25 % salg og 15 % forretningsudvikling, siger Lotte Lindgaard Andersen, Grøn Erhvervsvækst.
Fokus er at skabe overblik over hvilke energirenoveringer, der kan betale sig for kunderne i parcelhuse, større bygninger og offentlige institutioner. Målet er at skabe øget vækst i et marked under udvikling. Et tiltag som byggebranchen og Odense kommune bakker op om.
Samarbejde mellem store og små
Det er meningen at håndværksmestrene i de små og mellemstore virksomheder skal se ud over egne faggrænser og gå sammen i team, for at stå stærkere overfor markedet.
Brancheforeningen Tekniq, der repræsenterer installationsvirksomheder inden for el- og vvs-branchen, bakker op om tiltaget.
- Tekniq ser Energihåndværkeren som en mulighed for at flere tekniske installatører får viden om energieffektivisering og mulighed for at markedsføre sig som leverandør inden for energi-effektiviseringsområdet. Energihåndværkeren åbner ikke de samme døre som Energivejlederen, som markedsføres af alle brancheforeninger og Go’Energi. Vi ser Energihåndværkeren som første skridt på vejen til at blive Energivejleder, siger Chefkonsulent Søren Rise fra Tekniq.