23948sdkhjf

Nu skal det nye sygehus i Aalborg på tegnebrættet

Regionsrådet har netop udpeget seks konsortier med arkitekter og ingeniører som deltagere i projektkonkurrencen om det 4,1 mia. kroner dyre sygehusbyggeri i Aalborg Øst.
Arkitekter og ingeniører fra både ind- og udland har været interesseret i at deltage i projektkonkurrencen om at blive totalrådgiver på det nye universitetssygehus.

Regionsrådet i Region Nordjylland har nu indsnævret deltagerfeltet, der tæller følgende seks konsortier:

• BDP (GB), Arkitektfirmaet TKT.

• Friis & Moltke, Henning Larsen Architects, Rambøll, Cowi, SLA.

• Århus Arkitekterne, Creo Arkitekter, Schmidt Hammer Lassen Architects, NNE Pharmaplan, Royal Haskoning (NL), Oluf Jørgensen, Brix & Kamp, Norconsult, Implement Consulting Group, Arkitekterne Bjørk & Maigaard, Kirstine Jensens Tegnestue.

• Arkitektfirmaet C.F. Møller, Cubo Arkitekter, Arkitektfirmaet Nord, Alectia, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, Niras, Lohfert & Lohfert, Langebæk Logistik.

• Arkitema, Narud-Stokke-Wiig (N), Aart Architects, Hospitalitet (N), Grontmij, Moe & Brødsgaard, Ove Arup & Partners International (GB).

• Link Arkitektur (N), ÅF Infrastructure (S), Hansen Carlsen & Frølund, D.A.I. Arkitekter og Ingeniører, Hvidt Arkitekter, Møller & Grønborg, Nosyko (N), Anne Kathrine Frandsen.

Samtidig med, at Region Nordjylland sætter projektkonkurrencen i gang, er planlægningsarbejdet nu så langt, at den endelige ansøgning om de 4,1 mia. kr. til finansiering af det nye universitetssygehus kan sendes til regeringen.

Sygehuskomplekset kommer i alt til at omfatte cirka 135.000 m².

Højteknologisk miljø med patienten i centrum
Det stiller store krav til udformningen af det nye universitetssygehus, at patienten skal være i centrum, og at sygehuset skal understøtte effektive patientforløb, samtidig med at den nyeste viden og teknologi skal integreres i hverdagen.

- Jeg er glad for, at vi har fulgt tidsplanen for arbejdet med det nye universitetssygehus. Det bliver en kæmpe udfordring at få lov at bygge et nyt sygehus fra grunden. Patienten er centrum for al sygehusdrift, så både arkitektur og det moderne højteknologiske produktionsapparat skal understøtte, at vi både får bedre patientbehandling og en endnu mere effektiv drift, siger Ulla Astman, regionsrådsformand.

Region Nordjylland har oprindeligt ønsket at samle hele Aalborg Sygehus i Aalborg Øst, men en af forudsætningerne er, at de nyeste bygninger på Aalborg Sygehus Syd fortsat bliver udnyttet i en årrække. Region Nordjylland planlægger derfor fremover at have ambulante funktioner i Medicinerhuset og Onkologibygningen.

Det nye sygehus bliver anderledes
Deltagerne bliver udfordret, når de skal tegne det nye universitetssygehus. De fysiske rammer bliver nemlig mindre, end de er i dag. Det vil i fremtiden kun være hver 8. patient, som skal overnatte på sygehuset.

Det betyder, at der bliver færre senge på sygehuset end i dag, og at antallet af de ambulante behandlinger stiger med omkring 50 %. I stedet vil antallet af pladser på blandt andet intensiv og i de nye fælles akutmodtagelser stige.

- Vi skal tænke nyt og samtidigt fastholde en sikker drift. Dette er meget vigtigt og en spændende udfordring. Vores mål er at få et robust sygehus, som kan rumme enhver organisatorisk struktur eller ændring i behandlingsmulighederne, fortæller Ulla Astman.

Universitetet ønskes tættere på det nye sygehus
Nærheden mellem Nyt Universitetssygehus Aalborg og Aalborg Universitet giver mulighed for at et tæt samarbejde de to institutioner.

Universitets- og Byggestyrelsen ønsker derfor, i samarbejde med Aalborg Universitet og Region Nordjylland, at få udarbejdet et konkret forslag på byggeri til Sundhedsfaglig Fakultet ved Aalborg Universitet.

Dette byggeri bliver på 17.000 m² med udvidelsesmuligheder.

Vinderen udpeges i 2012
Konkurrencedeltagerne har nu tre måneder til at komme med forslag til det nye sygehus.

Udover det skal deltagerne aflevere forslag til en plan for det samlede konkurrenceområde på 92 hektar. Heri skal der være plads til at udbygge det nye sygehus og til øvrige sundhedsfunktioner som for eksempel psykiatrien i Aalborg m.m.

Deltagerne skal aflevere deres forslag den 13. januar 2012. I marts 2012 bliver der valgt op til tre projekter, som går videre til en forhandlingsrunde. Når forhandlingsrunden er afsluttet bliver den endelige vinder udpeget af Regionsrådet i juni 2012.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.347